Ο ΠτΔ παρέλαβε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2018

Αυτό που μετρά είναι τι υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον, πώς αποτρέπουμε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και πώς αποτρέπουμε σκανδαλώδεις ενέργειες από οποιονδήποτε και αν προέρχονται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παραλαμβάνοντας σήμερα από τον Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, την Ετήσια Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2018, σημειώνοντας ότι κατά αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι προοπτικές και οι προϋποθέσεις ενός ευνομούμενου κράτους.

Παραδίδοντας την έκθεση, ο κ. Μιχαηλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η έκθεση που παραδίδεται αφορά ειδικές εκθέσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ετήσιας έκθεσης και περιλαμβάνουν τον οικονομικό έλεγχο του κράτους για το 2018 που έγινε, καθώς επίσης τους διαχειριστικούς ελέγχους συμμόρφωσης οι οποίες έγιναν το 2018.

Πρόσθεσε ότι «κάθε έκθεση εκδίδεται όταν ετοιμαστεί και αυτό συμβάλλει και στη διαφάνεια και στη μείωση διαρροών, αλλά είναι και πιο πρακτικό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραλαμβάνοντας την έκθεση, εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το έργο που επιτελεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, για τις επιταχυνόμενες και περιοδικές εκθέσεις», με τις οποίες πλέον όπως είπε, «δεν αναμένουμε στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους, για να έχουμε υπόψη πιθανές παραβιάσεις σημαντικών κανόνων».

Πρόσθεσε ότι «πριν και πάνω από όλα αυτό που προέχει είναι το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετείτε και το οποίο όλοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε».

«Η προσκόλληση αυστηρά σε κανόνες, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να τηρούνται, μπορεί να βλάπτουν», είπε ο Πρόεδρος

Πρόσθεσε ότι «καμιά φορά η προσκόλληση αυστηρά σε κανόνες, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να τηρούνται, μπορεί να βλάπτουν, υπό την έννοια κάποιων διαδικασιών σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, το δημόσιο συμφέρον».

«Δεν έχω αμφιβολία ότι στην επιτέλεση των καθηκόντων σας είστε πάντοτε και ειλικρινής και ευθύς. Αυτό που θέλω να νιώσω και το νιώθω, είναι ότι ο θεσμός, ο κάθε ανεξάρτητος θεσμός, αντικειμενικά, με ήθος, προστατεύει το κύρος του. Για αυτό και θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες μου για το έργο που επιτελείτε», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε σχέση με την έκθεση που ετοιμάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία για το θέμα των ταξιδιών του Προέδρου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι έχει ενδελεχώς μελετήσει την αίτηση της Υπηρεσίας, για να σημειώσει ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα έχει τις δικές του παρατηρήσεις.

«Το βεβαρημένο μου πρόγραμμα», είπε, «δυστυχώς, δεν μου επέτρεψε να είμαι νωρίτερα συνεπής στην υποχρέωση, όμως, αισθάνομαι ότι μέχρι το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου θα έχετε μια πλήρη εικόνα των απόψεων της Προεδρίας για την έκθεση που έχετε ετοιμάσει».

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η στενή συνεργασία, όχι μόνο με την Προεδρία, αλλά με όλους τους θεσμούς, το μόνο που μπορεί είναι να συμβάλει στην ακόμα πιο ορθή δημοσιονομική διαχείριση και αυτό είναι το σημαντικότερο.

«Αυτό που μετρά είναι τι το δημόσιο συμφέρον υπαγορεύει, πώς αποτρέπουμε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, πώς αποτρέπουμε σκανδαλώδεις ενέργειες από οποιονδήποτε και αν προέρχονται και κατά αυτό τον τρόπο, πιστεύω, δημιουργούμε τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις ενός ευνομούμενου πραγματικά κράτους», τόνισε.

«Υπάρχουν ακόμα παθογένειες στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος», δήλωσε ο Οδ. Μηχαηλίδης

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες παθογένειες στον τρόπο διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, που αφορούν και κάποια ζητήματα που έλαβαν χώρα το 2018, όπως το κλείσιμο του Συνεργατισμού και θέματα που καταγράφονται στην έκθεση, όπως παραδείγματος χάρη, για δημόσιες συμβάσεις, για τον τρόπο διαχείρισης θεμάτων από Υπουργεία και ημικρατικούς οργανισμούς.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αν και υπάρχει βελτίωση, εντούτοις «ακόμα υπάρχουν σοβαρά περιθώρια βελτίωσης».

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία αποφάσισε να επικεντρώνει τους διαχειριστικούς ελέγχους της στην παραγωγικότητα των Υπουργείων και Τμημάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας,

Κληθεί να αναφέρει αν το σχόλιο του Προέδρου ότι «καμιά φορά η προσκόλληση αυστηρά σε κανόνες, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να τηρούνται, μπορεί να βλάπτουν, υπό την έννοια κάποιων διαδικασιών σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, το δημόσιο συμφέρον» αφορούσε τη δική του Υπηρεσία, ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε γενικά, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι υπήρχαν μια - δύο περιπτώσεις, στις οποίες η Υπηρεσία είχε διαφορετική προσέγγιση από τον τρόπο που κάποια Υπουργεία χειρίζονταν διάφορες υποθέσεις, φέροντας ως παράδειγμα το θέμα της μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «το να υπάρχει διαφωνία δεν είναι κακό, αλλά στοιχείο δημοκρατίας».

Σε άλλη ερώτηση, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι «το χαρακτηριστικό της Υπηρεσίας μας είναι ότι δεν μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου», σημειώνοντας ότι «κάνουμε συστάσεις και έτσι πρέπει να είναι διότι αν οι συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είχαν δεσμευτική μορφή αυτό θα σήμαινε ότι η Υπηρεσία θα υποκαθιστούσε την Κυβέρνηση, κάτι που θα ήταν απαράδεκτο».

Αναφορικά με την απάντηση της Προεδρίας για το θέμα των ταξιδιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "η απάντηση της Προεδρίας θα έρθει πριν τις 15 Ιανουαρίου και όταν έρθει η Υπηρεσία θα χρειαστεί λίγες μέρες για να ετοιμάσει την έκθεση, η οποία, αφού οριστικοποιηθεί, διαβιβάζεται στον ελεγχόμενο".

Κατέληξε λέγοντας ότι περί τα τέλη Ιανουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 23:30

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
18:00
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των Αν. Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη
17:03
Η Άγκυρα δεν αποδέχεται τη διασύνδεση του Κυπριακού με τις ευρωτουρκικές σχέσεις
16:14
Η Ελλάδα χαιρέτισε τα συμπεράσματα της ΕΕ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις
14:58
Η Τεχνητή Νοημοσύνη σε Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης
14:53
Νέες μόνιμες θέσεις εργασίας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου
13:33
Σταθμό φόρτισης στις θέσεις στάθμευσης θα πρέπει να έχουν τα νέα κτίρια
12:55
Αλλαγές στις αναφορές σε ευρωτουρκικά στο πιο πρόσφατο προσχέδιο συμπερασμάτων
12:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.