Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %15 %494 %2019 %12:%Νοε

ΠτΔ: Τίποτε δεν αναστέλλει την αποφασιστικότητά μου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει πως η φετινή επέτειος της παράνομης και διεθνώς καταδικασθείσας ανακήρυξης του ψευδοκράτους, συνοδεύεται με έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας σε όλα τα πεδία.

Σε γραπτή δήλωσε, σημειώνει ότι, την ώρα που γίνεται προετοιμασία για την επικείμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία επιχειρεί νέα παράνομη γεώτρηση στα ανοικτά της Καρπασίας, ενώ εξαγγέλλεται άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
Η χώρα μας, προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν είναι μόνη σε αυτή την προσπάθεια, καθότι η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο αξιοποιούμε καθημερινά, προκειμένου να ισχυροποιούμε την κρατική μας οντότητα και να δίνουμε απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαιώνει πως, όποιες κι αν είναι οι τουρκικές προθέσεις, τίποτε δεν πρόκειται να αναστείλει την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούλησή του να είναι απολύτως θετικός και δημιουργικός στη συνάντηση της εικοστής-πέμπτης Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, έχοντας ως στόχο την υιοθέτηση των όρων αναφοράς.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι για να υπάρξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, απαιτείται να ανταποκριθεί και η άλλη πλευρά, με την ίδια καλή θέληση και θετικό πνεύμα και χωρίς να απαιτεί προαποφάσεις για θέματα τα οποία θα αποτελέσουν μέρος της διαπραγμάτευσης.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ακόμη ότι, με τις θέσεις που η ελληνοκυπριακή πλευρά διαχρονικά έχει υιοθετήσει, έχει αποδείξει ότι σέβεται τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητά του να πράξει το παν δυνατό για υπέρβαση των υφιστάμενων διαφωνιών. Καθιστά, ωστόσο, σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιανδήποτε παραβίαση αρχών που θα οδηγούσε σε μη λειτουργική και άρα, μη βιώσιμη λύση.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου