Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %11 %534 %2019 %14:%Οκτ

Τουσκ: Η Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες στην ΑΟΖ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

​Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες της στην κυπριακή Αοζ, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Κύπρο.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κύριος Τουσκ υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο έχει καταδικάσει με πολύ ισχυρό τρόπο τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας. Υπό το φως και των νέων προκλήσεων, ο Ντόναλντ Τουσκ επαναβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δίπλα στην Λευκωσία και την στηρίζει. Κάλεσε, τέλος, την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες, οι οποίος όπως είπε υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών.
Τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, απασχόλησε και η δραματική κατάσταση στη Συρία, με τον κύριο Τουσκ να τονίζει ότι οι μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας προκαλούν μεγάλη ανησυχία και πρέπει να σταματήσουν. Σημείωσε ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επέμβαση, μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα δημιουργώντας αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε παράλληλα ότι η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο για εκβιασμό, χαρακτηρίζοντας τις χθεσινές απειλές του Ταγιπ Ερντογαν απαράδεκτες και άτοπες.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι ​η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να μείνει αδρανής στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ζητώντας την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών, προκειμένου να εξαντληθούν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και την Αμμόχωστο.
Μιλώντας στο Προεδρικό Μέγαρο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πάρα πολλά εργαλεία για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της υπέρ της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.
Εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον πρόεδρο Τουσκ για το ισχυρό μήνυμα στήριξης προς τη Λευκωσία και τη συμπερίληψη του θέματος στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι, με την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, υπάρχει κίνδυνος αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Παράδειγμα, πρόσθεσε, αποτελεί και η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέρ της επικράτησης της διεθνούς νομιμότητας και όχι του νόμου της ζούγκλας που η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %11 %541 %2019 %14:%Οκτ