Τα ψηφίσματα για Αμμόχωστο επαναβεβαίωσε το Σ.Α.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επαναβεβαίωσε τα ψηφίσματα 550 και 789 για την Αμμόχωστο.

Η απόφαση ελήφθη στη διάρκεια συζήτησης του θέματος των τουρκικών ενεργειών και απειλών για εποικισμό των Βαρωσίων  κατόπιν αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα δύο ψηφίσματα, αναφέρει ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Συμβούλιο και ανέγνωσε ο Νοτιοαφρικάνος πρόεδρος του συμβουλίου, Τζέρι Ματζίλα.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπενθύμισαν τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως διατυπώθηκε σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά. Τόνισαν επίσης τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων.
Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την απόφαση 2483 του 2019 και τη σημασία μιας διαρκούς, συνολικής και δίκαιης διευθέτησης βασισμένης σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσαν τα μέρη να εμπλακούν εποικοδομητικά και με την αίσθηση επείγουσας ανάγκης. Ενθάρρυναν επίσης τους ηγέτες να συμφωνήσουν και να εφαρμόσουν νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τέλος τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να απέχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητες επιτυχίας μιας διευθέτησης.

Ικανοποίηση Κυβέρνησης

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τα τετελεσμένα που θέλει να επιβάλει η Τουρκία στην Αμμόχωστο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
Μιλώντας στο Τρίτο, ο κύριος Προδρόμου είπε ότι η ειδική αναφορά στην ανακοίνωση στο ψήφισμα 24-83 του 2019 κρίνεται από την κυβέρνηση ως πολύ σημαντική. Το ψήφισμα, είπε, είναι σημαντικό γιατί αναφέρεται σε διαρκή, συνολική και δίκαιη διευθέτηση στο Κυπριακό βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ενστάσεις της Τουρκίας για τη διεξαγωγή της τριμερούς για το Κυπριακό στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να λάβει υπόψη ότι η Ομόσπονδη Κύπρος θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ο κύριος Προδρόμου, έχει την πρωτοβουλία και επανέλαβε την εκπεφρασθείσα πρόθεση του προέδρου της Δημοκρατίας να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, είχε επαφές ενόψει της συνόδου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο της Γαλλίας και πρωθυπουργό της Ιταλίας και συνεννοήθηκαν για τη στάση την οποία θα τηρήσουν σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ
Πηγές: Αποστόλης Ζουπανιώτης, ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:56

Τελευταιες Ειδησεις

27 Απριλίου
Διαμαρτυρήθηκαν χθες οι Τουρκοκύπριοι για την οικονομική κρίση και τη διαφθορά στα κατεχόμενα
06:41
Ξανά σε λειτουργία η "Αμάλθεια" - αναχώρησε χθες βράδυ το "Jennifer"
05:50
Επιβεβαίωση Λευκού Οίκου για αναβολή της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου
05:47
Οι Χούθι ανακοίνωσαν πυραυλική επίθεση εναντίον βρετανικού πετρελαιοφόρου
05:46
Με ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο ο Πετρούνιας
05:44
Πρόοδο στα ζητήματα Θετικής Ατζέντας δηλώνουν ότι έκαναν οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας
05:35
Πρόταση Αιγύπτου προς Ισραήλ για μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας
05:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 27/04/24
05:29
Παρέμβαση Αμερικής ζητά δικομματική ομάδα για να μην αποπλεύσει από την Τουρκία νηοπομπή ΜΚΟ προς τη Γάζα
05:27
26 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
22:25
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΚΟ (28)
22:02
ΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΑΚΕΛ (27)
21:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.