Μηνύματα υπέρ της Κύπρου στην τριμερή του Καίρου

Η Αίγυπτος καταδικάζει όλες τις ενέργειες που δημιουργούν κρίση στην περιοχή, όπως η τρομοκρατία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τονίζοντας ότι πρόκειται για φαινόμενο που δεν πρέπει να συνδέεται με τη θρησκεία.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο, μετά τις τριμερείς συνομιλίες με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε ότι οι τρεις ηγέτες επιβεβαίωσαν τον μεταξύ τους συντονισμό, σε όλους τους τομείς που αφορούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Χαιρετίζοντας τη συμφωνία για μη φορολόγηση των επενδύσεων μεταξύ των τριών χωρών, ο πρόεδρος Σίσι είπε ότι κοινός στόχος είναι ο συντονισμός των ενεργειών, η αύξηση των επενδύσεων και η ανάπτυξη των μορφωτικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.​

Μιλώντας μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε σημαντικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας, τη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάιρο, επισημαίνοντας ότι καταδεικνύεται η βούληση των τριών χωρών για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή.

Επεσήμανε ότι, δεδομένης της βούλησης των τριών χωρών για διεύρυνση αυτής της συνεργασίας, δόθηκε στη σημερινή συνάντηση η ευκαιρία να εξεταστούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής της, με την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς.

Ενημέρωσε τον πρόεδρο Σίσι και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακκιντζί, με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου, νοουμένου -όπως είπε- ότι υπάρχει το απαιτούμενο υπόβαθρο που θα ευνοεί τη διεξαγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων.

Είπε ότι οι τελευταίες απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και η πρόθεση να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός διεθνώς αναγνωρισμένων και αδειοδοτημένων τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο μολύνουν το κλίμα και κλιμακώνουν τις εντάσεις, αλλά συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα που διαθέτει, προκειμένου να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις και να υπάρχει πλήρης σεβασμός στην απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

​Η Αίγυπτος δεν είναι μόνο μια φιλική χώρα, αλλά ένας κρίσιμος παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση, πρόσθεσε, είναι απόδειξη του πόσο έχουν ενδυναμωθεί οι δεσμοί των τριών χωρών.

Συνεργαζόμαστε, είπε, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με σταθερό γνώμονα την προώθηση της ευημερίας, ασφάλειας και περιφερειακής σταθερότητας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξή Ελλάδας και Αιγύπτου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για δίκαιη λύση του Κυπριακού, καταδικάζοντας ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Σημείωσε, ότι Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και προκαλούν μια άγονη ένταση.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι οι τρεις εταίροι καταδικάζουν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σύντάξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Μαρία Βρυωνίδου

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:58

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Μετά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία θα στείλει τάγμα στη Λετονία
17:47
Στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασαν ε/κ και τ/κ κόμματα
17:29
Ανακαλούνται όλες οι άδειες για χρήση πυροτεχνημάτων -Δεν θα εκδίδονται νέες...
17:24
Γάζα: Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν τη διενέργεια έρευνας για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
17:03
Οκτώ χρόνια φυλάκιση σε προπονητή για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων αθλητριών
15:21
Συνελήφθη επιχειρηματίας για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
15:00
Καμία ένσταση εναντίον υποψήφιων Ευρωβουλευτών
14:43
Μαρία Ζαχάροβα: Αν αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, θα αποτελέσουν θεμιτούς στόχους
14:34
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.