Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %20 %510 %2019 %14:%Σεπ

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η 56η έδρα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενώπιον της Ολομέλειας της  Βουλής τίθεται η πρόταση νόμου  για τροποποίηση του Συντάγματος  που ρυθμίζει την πλήρωση της 56η βουλευτικής έδρας η οποία παραμένει κενή με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η πρόταση η οποία κατατέθηκε από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την Αλληλεγγύη προβλέπει ότι το ζήτημα θα ρυθμίζεται με νόμο που θα θεσπίσει η Βουλή. Με την πρόταση συμφώνησαν ο υπουργός Εσωτερικών και ο Γενικός Εισαγγελέας. Τα ίδια κόμματα, κατέθεσαν επίσης πρόταση νόμου που προβλέπει την απόδοση της αποποιηθείσας ή μη καταληφθείσας έδρας στο συνδυασμό στον οποίο κατανεμήθηκε αρχικώς.

Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν η πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος, θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων καθώς ο ΔΗΣΥ δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στη σημερινή συνεδρία ο ΔΗΣΥ ζήτησε την διαγραφή από το προοίμιο της πρότασης νόμου, παραγράφου που όπως ανάφερε ο πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής του κόμματος Γιώργος Γεωργίου, φωτογραφίζει ότι η νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει θα προβλέπει την κατάληψη της αποποιηθείσας ή μη καταληφθείσας θέσης από τον επιλαχόντα βουλευτή του Συνδυασμού στον οποίο κατανεμήθηκε αρχικώς. Επί τούτου ο κύριος Γεωργίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ εάν εγκριθεί η συνταγματική αλλαγή θα καταθέσει πρόταση νόμου που θα προβλέπει τη διεξαγωγή αναπληρωματικής εκλογής.

Σε ερώτηση εάν ο  ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει την πρόταση  για τροποποίηση του Συντάγματος στην περίπτωση που η συγκεκριμένη παράγραφος δεν απαλειφθεί, ο κύριος Γεωργίου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι προτάσεις για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος θα συζητηθούν στην επιτροπή Εσωτερικών, ενδεχομένως  την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Σύνταξη:Νίκος Σχίζας