Έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό από τον ΥΠΕΞ

Έκκληση για εσωτερική ενότητα, την οποία η Τουρκία επιχειρεί να διαβρώσει απηύθυνε την Κυριακή, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη λύσης που θα επανενώνει το νησί και επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο θετική κατάληξη, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμβάλει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, εντός της χωρικής θάλασσας της Κύπρου, και τους όποιους σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, όπως η προσπάθεια με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων Κυθρέας και περιοχής, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η πρόσφατη παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, οι επαφές που είχε με τους δύο ηγέτες, απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας τη δυνατότητα συνομολόγησης όρων αναφοράς, που θα οδηγούσαν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από το σημείο που διακόπησαν στο Γκραν Μοντανά.

«Δυστυχώς η παρέμβαση της Τουρκίας, η τοποθέτησή της για την ανάγκη μιας νέας διαδικασίας, που δεν θα αποτελεί συνέχεια του Κραν Μοντανά, αλλά θα έχει ως αντικείμενο νέες μορφές λύσης σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, δεν επέτρεψε τη θετική κατάληξη», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Είπε, ακόμα, ότι «παρά τις δυσκολίες και τα όποια προβλήματα, το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση είναι ξεκάθαρο, πως με αφοσίωση και αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, συνεχίζουμε τις ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, να ζήσουμε σε φυσιολογικές συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας και να θέσουμε καλύτερες βάσεις ευημερίας, για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε και να συνδημιουργήσουμε με όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του τόπου».

Τονίζοντας ότι οι προσεχείς μέρες και εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο, πρόσθεσε ότι «προσβλέπουμε σε αυτές χωρίς να επιδιώκουμε να νικήσουμε, αλλά να επανενώσουμε και να δικαιώσουμε όλους, Ε/κ και Τ/κ».

Ξεκάθαρο και μοναδικό όραμα μας είναι η Κύπρος να γίνει ξανά στην ολότητα της από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, από την Αμμόχωστο μέχρι την Κερύνεια, τόπος ειρήνης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας, επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι «εργαζόμαστε για μία λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατούς κατοχής, μια λύση που θα είναι επιτυχία όλων μας, κυρίως θα είναι το βασικό συστατικό για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα παιδιά μας».

Παρά τις ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις που είναι απόλυτα θεμιτές σε μια δημοκρατία, οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του διαλόγου και να είμαστε ενωμένοι, είπε, επισημαίνοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή και με μια Τουρκία που επιχειρεί συνειδητά και σε διάφορα επίπεδα να διαβρώσει το εσωτερικό, απαιτείται από όλους μας να βάλουμε την Κύπρο πάνω από τις όποιες διαφωνίες».

«Χρειαζόμαστε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό», συνέχισε τονίζοντας πως «δεν υπάρχει άλλη επιλογή και άλλος δρόμος παρά να τερματιστεί η κατοχή και να επανενωθεί ο τόπος».

Απαντώντας στις αναφορές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και «δηλώνουμε για ακόμα μια φορά έτοιμοι να προσέλθουμε στον διάλογο από το σημείο που είχε διακοπεί τον Ιούλιο του 2017, αν και η άλλη πλευρά επιδείξει βούληση και εφόσον προχωρήσουμε στη βάση των όρων αναφοράς, για τους οποίους υπήρχε συνταντίληψη από τους δύο ηγέτες στις 9 Αυγούστου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:25

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.