ΠτΔ: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας

Δεν θα παραλείψουμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προστατεύσουμε την πόλη που για 45 χρόνια περιμένει όχι νέους εποίκους, αλλά τους κατοίκους, τους ιδιοκτήτες, εκείνους που την ορίζουν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά την αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στη Δερύνεια.

Στην ομιλία την οποία έκανε, λίγα μέτρα μακριά από την κατεχόμενη πόλη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θα τις αφήσει αναπάντητες.

«Αυτό που στόχο τις επόμενες των ημερών έθεσα και θέτω είναι να μην αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα αξιοποιήσω την παρουσία μου στα Ηνωμένα Έθνη, θα αξιοποιήσω την παρέμβαση μου στα ΗΕ, θα έχω συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με αίτημα μου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σημείωσε πως η τουρκική αδιαλλαξία δεν άφησε κανένα περιθώριο και δυναμίτισε τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, συνέχισε, "οι απειλές εποικισμού της Αμμοχώστου, αποτελούν ενέργειες που δεν μπορούν να αφήσουν ούτε εμάς, ούτε τη διεθνή κοινότητα, ούτε βεβαίως την ΕΕ αδιάφορους».

«Αυτές οι ενέργειες είναι που απέτρεψαν και αποτρέπουν την εξεύρεση μιας λύσης που θα επανενώνει την πατρίδα μας και που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά», είπε.

Αναφέρθηκε σε κινήσεις του παρελθόντος, όπως την πρωτοβουλία Μπάιντεν τον Μάιο του 2014 για την Αμμόχωστο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέβαλε στην τ/κ πλευρά με προεξάρχουσα τη σύσταση Επιτροπής για καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη, με στόχο την επιστροφή της Αμμοχώστου, και τους δυο όρους που έθεσε το 2016 στον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Οι όροι αυτή ήταν η σύσταση διεθνούς επιτροπής για την ετοιμασία μελέτης για την επικρατούσα κατάσταση στη νεκρή πόλη, με στόχο να αποδοθεί στους νομίμους κατοίκους της, έστω και υπό τη διοίκηση των ΗΕ, και το άνοιγμα τουρκικών λιμένων για κατάπλου πλοίων υπό κυπριακή σημαία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη πως επειδή λέχθησαν πολλά για την αποτυχία των συνομιλιών, θέλει να υπενθυμίσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επαναλήφθησαν και χθες και που προσπαθούν με κάθε τρόπο "να ναυαγήσουν και την τελευταία προσπάθεια που καταβάλαμε και είχαμε πετύχει στις 9 Αυγούστου με τον Μουσταφά Ακκιντζί".

Πρόσθεσε πως η επιστολή της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, για να προσθέσει πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών καταδεικνύουν τις προθέσεις, τη βουλιμία και την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

"Δεν είναι μόνο οι ενέργειες, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις, είναι και οι προκλήσεις που καταγράφονται κάθε μέρα και σημειώνονται από όλους μας. Συνεπώς, δεν είναι θέμα αν εμείς έχουμε την καλή βούληση ή την καλή πρόθεση ή την αποφασιστικότητα. Είναι τι η άλλη πλευρά πράττει προκειμένου να ναυαγήσει και η νέα προσπάθεια, όπως οδήγησαν σε ναυάγιο και την προσπάθεια που κατεβλήθη στο Κραν Μοντανά", επεσήμανε.

Είμαι αποφασισμένος, συνέχισε, "μέσα στα πλαίσια πάντα της επιδίωξης εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, μιας λύσης που, θα αποδέχεται την πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα των ΗΕ, αλλά όχι εκείνη την ισότητα που εννοεί η Τουρκία, όχι εκείνη την ισότητα που δίνει το δικαίωμα στη μια κοινότητα να είναι επικυρίαρχη της άλλης, όχι εκείνη την ισότητα που θα επιτρέπει στην Τουρκία εν τη ουσία να μετατρέψει ολόκληρη την Κύπρο σε δικό της προτεκτοράτο.»

«Αλλά δεν είμαστε έτοιμοι και δεν είμαι αποφασισμένος ή διατεθειμένος να προτείνω στον κυπριακό λαό λύση, η οποία θα τον εξευτελίζει ή δεν θα επιτρέπει την αποδοχή. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να αποδίδονται οι ευθύνες στην Τουρκία. Το θέμα είναι να επιτύχεις λύση, η οποία να γίνεται αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και βεβαίως και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα,» σημείωσε.

Και είναι καιρός, πρόσθεσε, "να ενώσουμε δυνάμεις, να παραμερίσουμε τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες. Η πατρίδα μας δεν χωρεί, δεν αντέχει, δεν ανέχεται πολιτικές σκοπιμότητες σε ύψιστα εθνικής σημασίας θέματα.»

Θέλω να σας βεβαιώσω, τόνισε, "ότι θα δώσω και την τελευταία ικμάδα της ζωής μου προκειμένου να επικρατήσει η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η ασφάλεια, η ευημερία σε αυτό τον τόπο".

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Αλέξη Γαλανό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ήταν ένας αγαπημένος φίλος, ένας πολιτικός, "ο οποίος, διακρινόμενος από βαθιά και άδολη αγάπη για τον τόπο μας και κυρίως για την πόλη του την Αμμόχωστο, συνέδεσε τη μακρά πολιτική του πορεία με την εμμονή και τους αγώνες του στην προσπάθεια επιστροφής της Βασιλεύουσας στους νόμιμους κατοίκους της".

"Η σταθερή προσήλωση του στον στόχο επιστροφής αποτελεί παρακαταθήκη που θα συνεχίσει να καθοδηγεί τόσο τα δικά μας βήματα όσο και του νέου Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης», επεσήμανε.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, αξιωματούχοι της Αστυνομίας και δήμαρχοι της επαρχίας Αμμοχώστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:25

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.