ΚΕ: Ο Πρόεδρος προσβλέπει στη συνάντηση με την Λουτ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προβλέπει στη συνάντηση της Κυριακής με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, διότι πιστεύει ότι εάν υπάρξει θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο και για την επίσκεψη του "υπεξ" στα κατεχόμενα, Κουντέτ Οζερσάι, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου με τη συνοδεία Τ/κ δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος μίλησε για παραβίαση των συγκλίσεων που υπήρξαν, ενώ έθεσε το ερώτημα ποιός αποφασίζει στα κατεχόμενα δεδομένου ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε τοποθετηθεί επικριτικά στις κινήσεις που γίνονται στα κατεχόμενα για τα Βαρώσια.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει λοιπόν θετικά στη συνάντηση με τη κ. Λουτ, περιμένοντας να δούμε την ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, τόσο την τ/κ όσο βεβαίως και ταυτόχρονα και από την ίδια την Τουρκία», ανέφερε στις δηλώσεις του κ Προδρόμου.

Υπενθύμισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εδώ και δύο χρόνια επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως είχε φανεί στο Κραν Μοντανά, θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική συζήτηση και για την ασφάλεια της Κύπρου", σημείωσε, προσθέτοντας πως ο διορισμός της κ. Λουτ από τον κ. Γκουτέρες ήταν η θετική εξέλιξη και η απόδειξη ότι ο ΓΓ έχει ενδιαφέρον και είναι διατεθειμένος να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα αποδείκνυε ότι χρειάζεται η καλή προετοιμασία. Είναι κάτι που το ζητά ο κ. Γκουτέρες πρώτα απ’ όλα και δεν ήταν προσκόμμματα που έθετε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως ήθελαν κάποιοι εδώ να λένε».

«Προσβλέπει ο Πρόεδρος στη συνάντηση που έχει οριστεί τώρα με την κ. Λουτ γιατί πιστεύουμε ότι εάν υπάρξει η θετική προσέγγιση και από την τουρκική πλευρά συνολικά μπορούμε να συμφωνήσουμε τους όρους αναφοράς που περιμένει ο ΓΓ και να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις από εκεί που είχαν φτάσει σε προχωρημένο σημείο αξιοποιώντας συγκλίσεις, αξιοποιώντας τα ζητήματα τα οποία έθεσε ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες στον Κραν Μοντανά», ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει τις συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και την επίσκεψη του "υπεξ" στα κατεχόμενα, Κουντρέτ Οζερσάι, με τη συνοδεία Τ/κ δημοσιογράφων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Προδρόμου είπε πως εξυπακούεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει θετικά προκειμένου να έχουμε ξανά διαπραγματεύσεις.

«Το να συμβάλει θετικά στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος, σημαίνει ότι θα εγκαταλείψει τη λογική της έντασης και των παράνομων επεμβάσεων αλλά βεβαίως αναδεικνύεται αυτή η στιγμή και σημασία των συγκλίσεων και του κεκτημένου των διαπραγματεύσεων στα οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.

Επεσήμανε τέλος ότι όσον αφορά το εδαφικό για παράδειγμα, για το οποίο είχε πάει στη Γενεύη η δική μας πλευρά για να συζητηθεί, είναι γνωστό ότι είχαν κατατεθεί προτάσεις από τις δύο πλευρές πάνω σε χάρτη. Άρα λοιπόν αυτά τα οποία ακούμε τελευταία από τα κατεχόμενα τα πολύ προκλητικά για το Βαρώσι είναι εντελώς εκτός θέματος και οπωσδήποτε, πέραν του ότι συγκρούονται με αποφάσεις τους Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελούν και παρασπονδία σε σχέση με συγκλίσεις οι οποίες υπήρχαν.

«Βεβαίως κρίνοντας από την τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τ/κ ηγέτη τον κ. Ακιντζί, όταν ακούμε για δραστηριότητες που γίνονται στα κατεχόμενα, τίθεται δυστυχώς το ερώτημα αυτή τη στιγμή ποιός αποφασίζει για το τι γίνεται στα κατεχόμενα διότι ο κ. Ακιντζί για παράδειγμα έχει τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:38

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για οριζόντια μέτρα
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.