Διεργασίες για οριστικοποίηση της συνεδρίασης του ΕΣ

Σε εξέλιξη είναι από την Τρίτη οι διαδικασίες για οριστικοποίηση της ημερομηνίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησής που είχε στις 9 Αυγούστου με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, υπάρχει το ενδεχόμενο η συνεδρίαση να φιλοξενηθεί την επόμενη εβδομάδα στην προεδρική θερινή κατοικία, στο Τρόοδος ή κατά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, αναλόγως και της διαθεσιμότητας των πολιτικών αρχηγών. Πάντως, στις 27 Αυγούστου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στη Λευκωσία για να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς.

Την ίδια ώρα, άγνωστη παραμένει η ημερομηνία έλευσης της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Κύπρο, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για την οριστικοποίηση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου εντός Αυγούστου ή την ενδεχόμενη αναβολή της σε κατοπινή ημερομηνία.

Στο παρόν στάδιο, έχει κλειδώσει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Τρόοδος, την Τετάρτη, 21 Αυγούστου, το οποίο θα απασχολήσουν θέματα γενικότερης πολιτικής και ως είθισται, στην παρουσία και των συζύγων των Υπουργών.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι πρώτος σταθμός είναι η επάνοδος της κ. Λουτ στην Κύπρο για τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο non paper για το φυσικό αέριο, καθώς, όπως επισημαίνεται, το περιεχόμενο θα είναι ανάλογο της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η ίδια πηγή παρατηρεί συναφώς ότι μέσα από τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχει μετατοπιστεί η ατζέντα της συζήτησης στα θέματα του φυσικού αερίου, τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα γραφής για την ετοιμότητά της να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Από το τελευταίο θα κριθεί κατά πόσο θα γίνει διάσκεψη για το Κυπριακό, δεν θα κριθεί από το φυσικό αέριο» συμπληρώνει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Όσον αφορά το non paper, αυτό αναμένεται να συμβάλει στο να καθησυχαστεί η μερίδα εκείνη των Τουρκοκυπρίων που καλή τη πίστη προσβλέπει σε λύση του Κυπριακού, όμως, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, αποτελεί παρεμφερές θέμα.

Εκτιμάται ότι η Λευκωσία θα αποκομίσει μια πρώτη εικόνα για τον βαθμό ετοιμότητας της Τουρκίας να μπει σε ουσιαστικές συζητήσεις, εφόσον ξεκινήσει η προσπάθεια της κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Η κυβερνητική πηγή υπενθυμίζει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για συμπερίληψη στους όρους αναφοράς των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και των συζητήσεων που έγιναν στο Κραν Μοντάνα, μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου, 2017 ενώ διερωτάται κατά πόσο η Άγκυρα θα δεχθεί τη συμπερίληψη των σημείων αυτών. «Εάν δεν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, θα ξέρουμε τον λόγο» καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:54

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.