Με αναφορές στο φυσικό αέριο και το Κυπριακό, οι ομιλίες Ακάρ και Ακιντζί στα Κόκκινα

Είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των θεμάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας και με τρόπο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, επιδεικνύοντας σε αυτό σεβασμό, ανέφερε στην ομιλία του στα Κόκκινα ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ. Ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για σημαντική έκκληση από πλευράς του κ. Ακιντζί και της Τουρκίας προς την ε/κ πλευρά, «στο όνομα της ειρήνης και της φιλίας», παραπέμποντας στην πρόταση για το φυσικό αέριο.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακάρ μιλούσε στην εκδήλωση για την 55η επέτειο από τους βομβαρδισμούς της Τυλληρίας όπου ανέφερε ότι «η έκκληση για να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή υπό την αιγίδα των ΗΕ που θα αφορά τις εργασίες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή από τους γείτονές μας στον νότο, την ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «παρά τις εξελίξεις αυτές, η Τουρκία με πείσμα υπερασπίζεται τα ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και θεωρεί ότι οι πηγές πρέπει να διαμοιραστούν με δίκαιο τρόπο, να καθοριστεί με συμφωνία όλων των χωρών με χωρικά ύδατα στην περιοχή».

Η Τουρκία, συνέχισε, ως εγγυήτρια χώρα, σε θαλάσσια περιοχή της αρμοδιότητάς της και στην αντίστοιχη που αδειοδοτήθηκε από το ψευδοκράτος, προβαίνει σε δραστηριότητες, συνεχίζει και θα συνεχίσει, όπως είπε. Επιθυμία τους, ανέφερε, η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά, να σκεφτούν κι αυτές, όπως οι ίδιοι, στο πλαίσιο καλής γειτονίας και με τρόπο που να δείχνει σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο, να ενεργήσουν σκεπτόμενοι πόσα μπορούν όλοι μαζί να κερδίσουν από έναν δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών.

Πιστεύουν, είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, ότι σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και με αμοιβαία εμπιστοσύνη μπορούν να υπερπηδηθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. «Αυτό θέλουμε να πιστεύουμε. Στόχος μας η ειρήνη στο νησί, η σταθερότητα και η ευμάρεια. Οι στόχοι μας, οι σκέψεις μας, είναι αυτό. Να επιτευχθεί στην Κύπρο μια περιεκτική, μόνιμη και δίκαιη λύση, διζωνική, δικοινοτική, βασισμένη στην πολιτική ισότητα που θα φέρει ειρήνη, ευμάρεια και σταθερότητα».

Ολες οι προσπάθειές μας αφορούν την πραγματοποίηση αυτού του στόχου, αναμένουμε αυτό να γίνει κατανοητό, θέλουμε να το δουν και να το αισθανθούν και οι συνομιλητές μας και η διεθνής κοινότητα και στην Ευρώπη, συνέχισε ο Χουλούσι Ακάρ. «Η Τουρκία και οι Τ/κ απλώνουν το χέρι για ειρήνη, σταθερότητα και ευμάρεια. Περιμένουμε για μια απάντηση, Ελπίζουμε πρωτίστως οι Ε/κ αλλά και όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να δείξουν την ίδια στάση προσέγγισης και ειλικρίνειας. Έτσι ελπίζουμε ότι στο νησί θα μπορέσει να γραφτεί μια νέα ιστορία ειρήνης».

Ταυτόχρονα, ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΑΜ, ως εγγυήτρια χώρα, που εγγυάται την ειρήνη, την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, θα συνεχίσει να διαφυλάττει τα υφιστάμενα δικά της συμφέρονται και δικαιώματα, όπως και του ψευδοκράτους, με τρόπο σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες εγγυήσεων. «Δεν θα επιτραπεί με τετελεσμένα να υπάρξει σφετερισμός των δικαιωμάτων της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Αυτή η αποφασιστικότητά μας πρέπει να γίνει καλά αντιληπτή».

Από τη μια, είπε ο Χουλούσι Ακάρ, με καλή διάθεση και σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, περιμένουν να λυθούν τα προβλήματα με ειρηνικό, αυτό προτείνουν και προτρέπουν. Από την άλλη πλευρά, συνέχισε, αυτό να μην εκληφθεί ως αδυναμία τους. «Ας μην δοκιμάσουν την ισχύ, τις δυνάμεις, το τίμημα θα είναι βαρύ, αυτό το έχουμε πει σε κάθε ευκαιρία, με όλους τους κατάλληλους τρόπους και θα συνεχίσουμε να το λέμε».

Μήνυμα - έκκληση Ακιντζί προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

Έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενόψει της αυριανής συνάντησης, «αντί να γίνει η Κύπρος το επίκεντρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, να μετατραπεί σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας», απηύθυνε από τα Κόκκινα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι δείχνοντας σεβασμό ο ένας στα δικαιώματα του άλλου, τα πιθανά ενεργειακά αποθέματα, ας τα αξιολογήσουμε ως ένα στοιχείο, όχι διαχωριστικό για τις κοινότητες, αλλά ενοποιητικό για ένα κοινό όφελος.

Ο κ. Ακιντζί, μιλώντας ενώπιον του Τούρκου ΥΠΑΜ, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, του κατοχικού στρατού, της «κυβέρνησης» και της τ/κ ηγεσίας, είπε ότι το πρόσφατο παρελθόν της Κύπρου είναι γεμάτο από πόνο και δάκρυα. Πλέον, συνέχισε, λαμβάνοντας μαθήματα από το παρελθόν, βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μέλλοντος που θα λαμβάνει υπό εγγύηση την πολιτική ισότητα των δύο «λαών», την ελευθερία και την ασφάλεια. «Η ισότητα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να ζει κάποιος ανθρώπινα και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υποβιβασθούμε σε μια μειονότητα».

Θα ενδυναμώσουμε σε κάθε τομέα, δήλωσε ο κ. Ακιντζί αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, και αυτή τη δύναμη θα τη χρησιμοποιήσουμε ως μια βάση για μια μόνιμη ειρήνη. «Πολλές θα είναι οι απώλειες από νέους πολέμους, ενώ από μια μόνιμη και δίκαιη λύση δεν μπορούν να υπάρξουν απώλειες».

Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στην ομιλία του και στην αυριανή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη λέγοντας: «Παρήλθε εδώ και καιρό ο χρόνος για να δείξουμε την απαραίτητη συμπεριφορά ώστε να επιτευχθεί ένα κλίμα μόνιμης ειρήνης στο νησί μας. Ελάτε να κάνουμε την Κύπρο αντί το επίκεντρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, σε πεδίο συνεργασίας και ειρήνης». Αυτό δεν είναι μόνο δική του έκκληση, είπε ο κ. Ακιντζί, αλλά και του Τούρκου ΥΠΑΜ, στην οποία αναφέρθηκε προηγουμένως.

«Δείχνοντας σεβασμό ο ένας στα δικαιώματα του άλλου, τα πιθανά ενεργειακά αποθέματα, ας τα αξιολογήσουμε ως ένα στοιχείο, όχι διαχωριστικό για τις κοινότητες, αλλά ενοποιητικό για ένα κοινό όφελος».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:58

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.