ΥΠΕΝ: Ενημέρωσε για τις παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ

Για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ενημέρωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τους ομολόγους του που συμμετείχαν στη 2η Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο στο Κάιρο.

Ο κ. Λακκοτρύπης ενημέρωσε αναλυτικά σχετικά τόσο τους Υπουργούς Ενέργειας της Αιγύπτου, της Ελλάδας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης, καθώς επίσης και τον Υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρικ Πέρυ, καθώς και τους υψηλούς εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα, που επίσης συμμετείχαν στη συνάντηση.

Κατά την κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη όπου συμμετείχαν οι Υπουργοί της Αιγύπτου, της Κύπρου, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και που έγινε παρουσία πολλών εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Λακκοτρύπης ευχαρίστησε όλους τους ομολόγους του για την υποστήριξη που εξασφάλισε η Κύπρος από τις κυβερνήσεις τους στο θέμα αναφορικά με τις πρόσφατες παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι τους ενημέρωσε με λεπτομέρεια για το τι ακριβώς περιλαμβάνουν αυτές οι παραβιάσεις, δηλαδή πόσο κοντά στις κυπριακές ακτές ήταν η πρώτη γεώτρηση και πόσο ακόμη πιο κοντά είναι η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας, που βρίσκεται μάλιστα εντός των 12 ναυτικών μιλίων, που θεωρείται ότι βρίσκεται πλέον εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο υποστήριξαν την προσπάθεια της Κύπρου, όπως μάλιστα αποτείνεται και στην κοινή διακήρυξη όπου τονίζεται συγκεκριμένα ότι το Φόρουμ των χωρών αυτών «σέβεται τα δικαιώματα ενός εκάστου των μελών του, αναφορικά με τις φυσικές πηγές τους και σύμφωνα πάντοτε με το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα, αναφορά στο διεθνές δίκαιο γίνεται σε διάφορα σημεία της κοινής διακήρυξης.

Σε άλλες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι η πρώτη ροή κυπριακού φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2024 ή το 2025. Αυτό που επισημάνθηκε από όλους τους Υπουργούς είναι ότι στο άμεσο μέλλον προβλέπονται και νέες ανακαλύψεις πεδίων φυσικού αερίου στην περιοχή. Επομένως, όπως τονίστηκε, η δημιουργία του Φόρουμ πλέον στην πράξη, θα έχει τεράστια και σημαντικά αποτελέσματα για τους λαούς όλων αυτών των χωρών.

Για να φανεί η τεράστια σημασία που δίνεται στη δημιουργία ακριβώς αυτού του διεθνούς οργανισμού, οι Υπουργοί Ενέργειας συνάντησαν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, στην Αλεξάνδρεια, στον οποίο μάλιστα ο κ. Λακκοτρύπης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να μεταφέρει και εκείνος τις ευχές του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις σημερινές αποφάσεις που πήραν οι Υπουργοί Ενέργειας, ήδη από τώρα ξεκινάει η λειτουργία μίας ομάδας εργασίας έτσι ώστε μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες να έχει ολοκληρωθεί στην πράξη το πλαίσιο λειτουργίας αυτού του νέου Διεθνούς Οργανισμού. Και όπως επίσης ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Λακκοτρύπης, οι επαφές των χωρών στο θέμα αυτό συνεχίζονται. Έτσι, η επόμενη συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα στις 7 Αυγούστου, θα είναι μεταξύ των Υπουργών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ, όπου μάλιστα τις Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο αρμόδιος για τα ενεργειακά θέματα Φράνσις Φάνο.

Παράλληλα, κατά τα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα θα επισκεφτεί την Λευκωσία για νέες επαφές. Τέλος, κατά τη 2η Υπουργική Συνάντηση των χωρών της ΝΑ Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, αποφασίστηκε ότι η επόμενη 3η συνάντησή τους θα γίνει κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου του 2020, όπου οι αρμόδιοι φορείς φιλοδοξούν να έχει ξεκινήσει στην πράξη ο νέος αυτός διεθνής οργανισμός με έδρα το Κάιρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:25

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.