Χριστοδουλίδης: Με διάλογο θα λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία

«Την σημασία της υιοθέτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της πρότασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία με σκοπό τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, υπογράμμισε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο euronews ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στην απεσταλμένη του euronews Συμέλα Τουχτίδου στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, χαρακτήρισε σημαντικές τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, με αφορμή τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως ανέφερε «οι εταίροι μας ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη να σταλούν κάποια μηνύματα στην Τουρκία».

«Από εκεί και πέρα, στα συμπεράσματα που υιοθετούνται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών υπάρχει και μία άλλη σημαντική διάσταση, και αυτό αφορά στην ξεκάθαρη τοποθέτηση της ΕΕ στην πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία με σκοπό τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, στην βάση της σχετικής σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως μόνο μέσα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις μπορούν να δοθούν μόνιμες λύσεις σε τέτοιου είδους διαφορές.

Ερωτηθείς για το επόμενο στάδιο, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική απόφαση στο επίεπεδο των ηγετών της Ένωσης για να συνεχιστεί η μελέτη από πλευράς Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, προκειμένου να υποβληθούν περαιτέρω επιλογές προς τα κράτη μέλη, επαναλαμβάνοντας την σημασία της αποδοχής της πρότασης για συζητήσεις επί του ζητήματος των θάλάσσιων συνόρων από την Τουρκία.

«Εκείνο που χρειάζεται είναι να ανταποκριθεί η Τουρκία σε αυτό το κάλεσμα ώστε να βρεθεί λύση μόνιμη στο συγκεκριμένο θέμα. Μόνο μέσα από τον διάλογο μπορούν να βρεθούν λύσεις και δεν υπάρχει άλλη επιλογή που μπορεί να προσφέρει μόνιμες λύσεις που να ανταποκρίνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική προσπάθεια από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ενώ, όπως είπε, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εισηγηθεί πολύ συγκεκριμένες επιλογές, που δύνανται να βοηθήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. «Ευελπιστούμε να υπάρξει θετική ανταπόκριση, έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και το σημαντικό είναι να επαναρχίσουν από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, υπό την προϋποθέση φυσικά, η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομές της ενέργειες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης της ειδικής συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η κ. Λουτ επιθυμεί την σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων μερών και τόνισε πως της έχει ήδη μεταφερθεί η ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής αλλά και της ελληνικής πλευράς για μία τέτοια συνάντηση».

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:36

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Τμήμα Μετεωρογίας-1ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
05:48
18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.