Σαρανταπέντε χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα

Σαρανταπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το προδοτικό πραξικόπημα της  15ης Ιουλίου 1974 που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία για την εισβολή, πέντε μέρες αργότερα.


Ο Κυπριακός Ελληνισμός, ηγεσία και λαός, τιμούν τη μνήμη των πεσόντων που υπερασπίστηκαν την δημοκρατία και τη νομιμότητα και των ηρώων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη βάρβαρη εισβολή που ακολούθησε.
Οι σειρήνες θα ηχήσουν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο στις 8 και 20, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος.
Στο πραξικόπημα ανατροπής του Προέδρου Μακαρίου, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90 άνθρωποι και εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διέφυγε από δίοδο στα δυτικά του Προεδρικού και στη συνέχεια κατέφυγε στην Πάφο, από όπου στη συνέχεια ακολούθησε το μήνυμα ζωής:
"Ελληνικέ Κυπριακέ Λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Το πραξικόπημα της χούντας απέτυχε..."

Μνημόσυνο πεσόντων του πραξικοπήματος τελείται από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει τρισάγιο στους τάφους των ηρώων.

Η λειτουργία και το τρισάγιο θα μεταδίδονται από το πρώτο πρόγραμμα ραδιοφώνου του ΡΙΚ.
Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιείται στην Πάφο από την οργάνωση αντιστασιακών της πόλης και το ίδρυμα ελεύθερης ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαΐδη στις οκτώ και είκοσι, ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος.
Στη Λεμεσό, την ίδια ώρα, το Ακέλ τελεί τρισάγιο στα μνημεία των ηρώων που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία στο κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου.
Στις έντεκα, θα πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους. Θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ ΕΝΑ.
Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την σημερινή αποφράδα επέτειο.

​Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:38

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Διαταγή διεθνούς δικαστηρίου προς Ιρσαήλ
20:52
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.