Απάντηση της Λευκωσίας σε τουρκικές απειλές

Στην πρόσφατη ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου, παραπέμπει η Κυβέρνηση, σε απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις  του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε γραπτή δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τονίζει ότι η απόφαση αυτή και η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθαρή  και η κοινή θέση όλων είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναγνωρίζονται από όλη τη διεθνή κοινότητα.
Είναι με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και δεν χρειάζεται να προστεθεί οτιδήποτε άλλο, ούτε να ακολουθηθεί τη ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου και την αναφορά του σε συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κύριος Προδρόμου τονίζει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είπε ποτέ, ούτε λέει, ότι δεν είναι εξασφαλισμένα τα όσα αναλογικά δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι, τουναντίον για το σκοπό αυτό έχει ήδη θεσπιστεί σχετική νομοθεσία.
Ο Πρόεδρος και η κυπριακή κυβέρνηση, καταλήγει, αναμένουν αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις.

Αφορμή για την απάντηση της Λευκωσίας ήταν οι νέες απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ότι θα μιλήσουν στη γλώσσα που καταλαβαίνουν στη Μεσόγειο είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας απείλησε εμμέσως πλην σαφώς, την Κυπριακή Δημοκρατία με νέα εισβολή.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:48

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.