Με αναφορές στην Κύπρο η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Κυκλοφόρησε την Παρασκευή η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση σε σχέση με τις θρησκευτικές ελευθερίες στο κόσμο την περασμένη χρονιά και το κεφάλαιο για την Κύπρο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα, κατά την συνηθισμένη πρακτική του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και ένα για την περιοχή που διοικείται από Τουρκοκυπρίους.

Στην εισαγωγή επισημαίνεται ότι από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το βόρειο που διοικείται από Τουρκοκυπρίους, αυτοανακηρύχθηκε «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» Σημειώνεται ότι ούτε οι ΗΠΑ, ούτε καμία άλλη χώρα πλην της Τουρκίας αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ». Επισημαίνεται επίσης η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, καθώς και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η έκθεση αναφέρει ότι το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας απαγορεύει τις θρησκευτικές διακρίσεις και προστατεύει την ελευθερία της λατρείας, της διδασκαλίας και της πρακτικής της θρησκείας. Επιτρέπει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου το αποκλειστικό δικαίωμα να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τις εσωτερικές της υποθέσεις και αναγνωρίζει το Vakf, ένα ισλαμικό θεσμό που διαχειρίζεται χώρους λατρείας και εκτάσεις τις οποίες οι μουσουλμάνοι έχουν δωρίσει, ως φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Σε σχέση με τα διάφορα συμβάντα του περασμένου έτους, γράφει πως οι αρχές έκλεισαν το μοναδικό λειτουργικό τζαμί στην Πάφο από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο, λόγω έργων στην περιοχή και αρνήθηκαν το αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας να χρησιμοποιήσει το Μεγάλο Τζαμί ως εναλλακτική λύση.

Αναφέρει ότι κυβέρνηση χορήγησε πρόσβαση σε Τουρκοκύπριους και αλλοδαπούς στην περιοχή που διοικούν οι Τουρκοκύπριοι, σε θρησκευτικούς χώρους στην περιοχή που ελέγχει, συμπεριλαμβανομένων τριών επισκέψεων στο τζαμί Hala Sultan Tekke κατά τη διάρκεια των εορτών Eid al-Fitr, Eid al-Adha και Mawlid al-Nabi.

Στις 11 Ιουνίου η κυβέρνηση επέτρεψε στον Μουφτή της Κύπρου Talip Atalay να παρευρεθεί σε ένα iftar με τη μουσουλμανική κοινότητα στο τζαμί της Κάτω Πάφου, σηματοδοτώντας ότι για πρώτη φορά σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ο μουφτής επισκέφθηκε και προσευχήθηκε με τη μουσουλμανική κοινότητα της Πάφου κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Σε σχέση με άλλα θρησκεύματα, η έκθεση καταγράφει διαμαρτυρία εκπροσώπου των Μαρτύρων του Ιεχωβά ο οποίος ανέφερε δυσκολίες πρόσβασης στα δημοτικά νεκροταφεία και στη διανομή φυλλαδίων στην Αγία Νάπα. Ενώ ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ανθρωπιστών δήλωσε ότι το Υπουργείο Παιδείας (MOE) και τα δημόσια σχολεία προέβησαν σε διακρίσεις σε βάρος αθεϊστών φοιτητών και το MOE στην ιστοσελίδα του (το υπουργείο) συμβούλευσε τους μαθητές να απορρίψουν τον αθεϊσμό.

Η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Caritas ανέφερε περιπτώσεις σωματικών επιθέσεων και απειλών κατά μουσουλμάνων φοιτητών στην Πάφο. Η εβραϊκή κοινότητα ανέφερε περιστατικά αντισημιτικών απειλών και λεκτικής παρενόχλησης. Ορισμένες θρησκευτικές μειονοτικές ομάδες ανέφεραν πίεση για να συμμετάσχουν σε θρησκευτικές τελετές πλειοψηφούντων ομάδων. Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί ανέφεραν ότι μερικές φορές αντιμετώπισαν εξοστρακισμό από την κοινότητά τους αλλάξουν θρησκεία.

Αναφέρει τέλος ότι οι ηγέτες των κύριων θρησκευτικών ομάδων συνέχισαν να συναντώνται και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο το νησί.

Αναφορές υπάρχουν επίσης στην έκθεση γύρω από την δραστηριότητα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία και τις επαφές με θρησκευτικούς ηγέτες.

«Η Πρέσβης συζήτησε την πρόσβαση σε θρησκευτικούς χώρους και τον διαθρησκευτικό διάλογο με το Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο της Εκκλησίας της Κύπρου. Το προσωπικό της Πρεσβείας συναντήθηκε με την κυβέρνηση, ΜΚΟ και θρησκευτικούς ηγέτες για να συζητήσουν τη θρησκευτική ελευθερία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε θρησκευτικούς τόπους σε όλο τον νησί και τις διακρίσεις σε βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων. Οι αξιωματούχοι της πρεσβείας ενθάρρυναν τον συνεχή διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών και τις αμοιβαίες επισκέψεις σε χώρους θρησκευτικής σημασίας και στις δύο πλευρές της «πράσινης γραμμής».

Για την διοικούμενη από Τουρκοκυπρίους περιοχή, η έκθεση γράφει πως το «το τουρκοκυπριακό «σύνταγμα» αναφέρεται στο «κράτος» ως κοσμικό και προβλέπει την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης και της λατρείας που είναι συμβατή με τη δημόσια τάξη και την ηθική. Απαγορεύει την αναγκαστική συμμετοχή σε λατρευτικές και θρησκευτικές τελετές και προβλέπει ότι η θρησκευτική εκπαίδευση μπορεί να διεξάγεται μόνο υπό «κρατική» εποπτεία. Το "Σύνταγμα" παρέχει στο Ισλαμικό Vakf το αποκλειστικό δικαίωμα να ρυθμίζει τις εσωτερικές του υποθέσεις».

Γράφει πως η ψευδοκυβέρνηση άρχισε να επιτρέπει στα τζαμιά να διδάσκουν καλοκαιρινά μαθήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης χωρίς την προηγούμενη έγκρισή τους και δήλωσε ότι θα επιτρέψει στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αποχωρήσουν από τις τάξεις του σουνιτικού Ισλάμ.

Υπήρξαν επίσης αναφορές για κράτηση προσώπων με εικαζόμενους δεσμούς με τον λεγόμενο τρομοκρατικό οργανισμό του Fethullah Gulen (FETO).

Σημειώνει επίσης πως οι αρχές βελτίωσαν την πρόσβαση στους ορθόδοξους θρησκευτικούς χώρους.

Αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της Ελληνορθόδοξης, της Μαρωνιτικής και της Τουρκικής Προτεσταντικής Ένωσης (TSPA) συνέχισαν να αναφέρουν την αστυνομική επιτήρηση των δραστηριοτήτων τους.

Αναφέρεται τέλος στις δραστηριότητες της αμερικανικής πρεσβείας.

Η έκθεση βρίσκεται αναρτημένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.state.gov/reports/2018-report-on-international-religious-freedom/cyprus/

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 02:59

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.