Έμπρακτη αλληλεγγύη ΕΕ προς την Κύπρο

Στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας θα μελετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως, με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υιοθετήθηκε ομόφωνα χθες βράδυ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το κείμενο των συμπερασμάτων για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
Επιβεβαιώνει προηγούμενα συμπεράσματα καταδικάζοντας σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία αναφορικά με τις τρέχουσες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αποδοκιμάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τερματίσει αυτές τις δραστηριότητες.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων, υπογραμμίζεται επίσης το σοβαρό, άμεσο, αρνητικό αντίκτυπο που οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απόσχει από αυτού του είδους τις πράξεις.
Στα συμπεράσματα εγκρίνεται επίσης η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με την οποία καλούνται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσεως να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων μέτρων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο ομόφωνο κείμενο για την Κύπρο, καταλήγει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να επιτηρεί στενά τις εξελίξεις και εκφράζει την ετοιμότητα της Ένωσης να ανταποκριθεί κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με αυτή την απόφαση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο υψηλότερο επίπεδο, πέραν από τη επιβεβαίωση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου, υιοθέτησε την εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας.
Ο κύριος Προδρόμου είπε επίσης ότι πέραν της ομόφωνης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και της στήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά, με συλλογική απόφαση του ανώτατου οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζεται ότι οι έκνομες ενέργειες εις βάρος κράτους-μέλους, δεν γίνονται ανεκτές και έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, εκφράζει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα του να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο για εξεύρεση λειτουργικής, διαρκούς και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος με αλληλοσεβασμό στις εύλογες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων και στόχο την επικράτηση της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για το σύνολο του κυπριακού λαού στη βάση πάντα των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες καλής γειτονίας αποφεύγοντας αχρείαστες εντάσεις ή  έκνομες ενέργειες που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση στην περιοχή.  
Ο Πρόδρομος Προδρόμου, είπε επίσης, ότι η δέσμευση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για συνέχιση της στενής επιτήρησης και παρακολούθησης των εξελίξεων, ως επίσης και η δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων, χωρίς καθυστέρηση, αποτελεί έμπρακτη στήριξη για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζιαν Κλωντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισαν τη σημασία της καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να απαντήσει κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο, τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ, και αναφέρθηκε στην πρόσκληση προς την Επιτροπή να προτείνει κατάλληλα μέτρα.
Για σημαντική συνεδρίαση, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, έκαμε λόγο ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, και χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που κάνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισήμανε ότι τα μέτρα που θα προτείνει η Επιτροπή σε συνέχεια της πρόσκλησης των ηγετών δεν θα είναι ασήμαντα.

Το τελικό λεκτικό του κειμένου υποστηρίχθηκε από όλους, μετά την περιορισμένη αρχική αντίδραση της Γερμανίας και της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του στη σύνοδο κορυφής, ζήτησε ισχυρότερη αντίδραση στις τουρκικές ενέργειες. Τόνισε ότι στόχος των μέτρων είναι ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και η επιστροφή της Τουρκίας στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.
Φέρεται, μάλιστα, να δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα αξιοπιστίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ζήτημα που επηρεάζει και την ίδια την Ένωση, αφού στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εμπλέκονται γαλλικές και ιταλικές εταιρίες.  Ανέφερε, μάλιστα, πως εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία, πολύ περισσότερο πρέπει να δείχνει αλληλεγγύη στην Κύπρο, που είναι κράτος- μέλος της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην παρέμβασή του ο πρόεδρος Αναστασιάδης, περιέγραψε όλες τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και ευχαρίστησε τους εταίρους για την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο.

Σύνταξη: Αιμιλία Μιχαήλ, Μαρία Λουκαΐδου
Πηγή: Θάνος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:00

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.