Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στραμμένη η προσοχή

Αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει στη σύνοδο αλλά και στις κατ' ιδίαν επαφές που θα έχει με Ευρωπαίους ομολόγους του το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κοινοτικός αξιωματούχος, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του σε σχέση με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή  ΑΟΖ και ότι μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη τους.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, προσθέτοντας πως είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο, ότι εντέλλεται η Ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και η Κομισιόν, να παρουσιάσουν, χωρίς καθυστέρηση, κατάλληλα μέτρα κατά της Τουρκίας.
Διευκρίνισε ωστόσο πως δεν θεωρεί ότι η παρουσίαση αυτών των μέτρων θα γίνει σήμερα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες, θα θέσει την επιτακτική ανάγκη, η λεκτική καταδίκη να πάρει πλέον τη μορφή πρακτικών μέτρων κατά της Τουρκίας.Στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν ως στρατηγικές προτεραιότητες το μεταναστευτικό και η προστασία των εξωτερικών συνόρων και της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική ατζέντα για την επόμενη νομοθετική περίοδο, τα 28 κράτη-μέλη έχουν ήδη συμφωνήσει σε επίπεδο εκπροσώπων πρωθυπουργών και προέδρων, σε όλα τα θέματα, πλην ενός. Πρόκειται για εκείνο του στόχου για "κλιματική ουδετερότητα" ως το 2050, το οποίο θα παραπεμφθεί στους ηγέτες για τελικές αποφάσεις.
Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, θα υπάρξει συζήτηση για το Ουκρανικό και θα επαναληφθεί η πάγια θέση των Βρυξελλών για μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Οι 28 θα επεκτείνουν τις υφιστάμενες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για 6 ή 12 μήνες, ανάλογα με την ομοφωνία που θα επιτευχθεί.
Τη Σύνοδο Κορυφής θα απασχολήσει επίσης το κεφάλαιο που αφορά την κάλυψη των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Η Σύνοδος θα δώσει εντολή στο Εurogroup να συνεχίσει τις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ειδικά σε σχέση με τον προϋπολογισμό της, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Οι ηγέτες θα ενημερωθούν επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το brexit.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού, Φίλιππος Φιλίππου
Πηγή: Θάνος Αθανασίου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:00

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.