Παρέμβαση γερουσιαστή Μενέντεζ στο 35ο Συνέδριο ΠΣΕΚΑ

Ακόμη κι αν η Τουρκία ήταν τέλεια σύμμαχος το νομοσχέδιο για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα ήταν απαραίτητο, είπε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στο 35ο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ, στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μενέντεζ μιλούσε στην τελετή βράβευσης του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, με τον οποίον κατέθεσαν από κοινού τo νομοσχέδιο.


 
«Τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ σημαντικά για να τα αγνοήσουμε. Και όπως όλοι γνωρίζετε, η σχέση μας με την Άγκυρα κάθε άλλο παρά είναι τέλεια. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα εξερευνούσε παράνομα ενεργειακούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο κ. Μενέντεζ, που αναφέρθηκε στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά, αλλά και την αγορά των S-400.
 
«Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα σκεφτόταν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400, αναμένοντας ότι θα μπορούσε να το σταθμεύσει δίπλα στα αμερικανικά F-35. Ένας τέλειος σύμμαχος δεν θα καταλάμβανε με 40.000 στρατιώτες τη βόρεια Κύπρο, μία από τις πιο στρατικοποιημένες περιοχές στον κόσμο. Αυτές τις μέρες, δυσκολεύομαι να αποκαλέσω μια τέτοια χώρα δημοκρατία... ή ακόμα και σύμμαχο».
 
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι ενισχύει τους δεσμούς των ΗΠΑ με πραγματικούς συμμάχους στην περιοχή. «Πραγματικοί σύμμαχοι που μοιράζονται τις αξίες μας. Πραγματικοί σύμμαχοι που πιστεύουν στη δημοκρατία και σέβονται τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

Για τους λόγους αυτούς, τόνισε ότι «πρέπει να άρουμε το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο μία για πάντα. Πρέπει να εμβαθύνουμε τους αμυντικούς δεσμούς μας με την Ελλάδα με τις αυξήσεις των προγραμμάτων FMF και IMET».

Τόνισε ακόμη ότι γι’ αυτό το λόγο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχτούν ποτέ ένα F-35 σταθμευμένο δίπλα σε ένα S-400.

Για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι θα επαναφέρει την προσοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι κεντρικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Αποτελεί κεντρικό άξονα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας από χώρες, όπως η Ρωσία. Και έχει κεντρική θέση στην αποστολή των ΗΠΑ να οικοδομήσουν ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των δημοκρατιών σε όλο τον κόσμο.

«Όταν περάσουμε αυτή τη νομοθεσία, θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που λέει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι φίλος και συνεργάτης σας και είμαστε αφοσιωμένοι στην επιτυχία σας».
 
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι 45 χρόνια κατοχής είναι πολλά κι ο λαός της Κύπρου έχει υποφέρει αρκετά. «Οι τουρκικές μπότες δεν ανήκουν στην κυπριακή γή», συμπλήρωσε.

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του γερουσιαστή Ρούμπιο η πρώην βουλευτής Φλώριδας, Ιλιάνα Ρος – Λετίνεν.

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:14

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.