Νέα πρόταση νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Με νέα πρόταση νόμου από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα η Βουλή θα προσπαθήσει να συμπληρώσει τα όποια νομικά κενά και να λύσει το θέμα με τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων πριν το νομοθετικό σώμα κλείσει για το καλοκαίρι.

Η νέα πρόταση νόμου που τυγχάνει επεξεργασίας βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η οποία θα αρχίσει την εντατική συζήτηση την προσεχή εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η πρόταση νόμου αφορά ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενώ έχουν πληρώσει το ακίνητό τους, δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας, λόγω οφειλών του επιχειρηματία ανάπτυξης γης προς την τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργο Γεωργίου σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και αφού ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως η Νομική Υπηρεσία εκφράζει τη βασική θέση ότι θα ήταν καλύτερο η νομοθεσία να παραμείνει ως έχει σε αυτό το στάδιο, δεδομένων πρωτόδικων αποφάσεων όπως έχουν εκδοθεί και σχετικής κατ’ έφεση διαδικασίας που εκκρεμεί ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου καθώς επίσης, έχοντας υπόψη ενδεχόμενες αποφάσεις και τοποθετήσεις των πρωτόδικων Δικαστηρίων.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε πως η Επιτροπή δεν προτίθεται να αναμένει την έκδοση απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, αναφέροντας ότι η ρύθμιση του ζητήματος είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα.

«Θέση της Επιτροπής είναι ότι δεν μπορεί να αναμένει την ολοκλήρωση της εκκρεμοδικίας, καθώς τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί και αφορούν την αξιοπιστία του κράτους», είπε ο κ. Γεωργίου.

Ανέφερε ότι τα προβλήματα αγγίζουν συναλλασσόμενους που δεν είναι μόνο κάτοικοι της Κύπρου και πως με αυτό τον τρόπο έχει στοχοποιηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με αγοραπωλησίες ακινήτων που έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια.

Είπε επίσης ότι η Βουλή θα κληθεί να τοποθετηθεί επί των προωθούμενων ρυθμίσεων πριν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι πάντα μια νομοθεσία αλλάζει και τροποποιείται εάν μέσα από την εφαρμογή της διαπιστωθούν προβλήματα.

«Στόχος είναι πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι, η πρόταση νόμου να μετουσιωθεί σε νόμο», είπε ο κ. Γεωργίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Γεωργίου διευκρίνισε ότι η πρόταση προωθείται με συλλογική απόφαση από όλα τα κόμματα, με στόχο να αρθούν οι αδυναμίες της νομοθεσίας και να απεγκλωβιστούν οι εγκλωβισμένοι αγοραστές, στη βάση ενός πλαισίου θέσεων που να εξυπηρετεί τα θέματα του τραπεζικού τομέα, χωρίς να παραγνωρίζει τη λύση προβλημάτων και την κατοχύρωση δικαιωμάτων των αγοραστών ακινήτων που συνήψαν συμφωνίες καλή τη πίστη.

Το Τμήμα Kτηματολογίου απέστειλε την περασμένη εβδομάδα προσχέδιο νομοσχεδίου στην επιτροπή, το οποίο ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι θα μελετηθεί και θα συζητηθεί.

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται με την πρόταση νόμου της επιτροπής νομικών, θα εξεταστούν πιο αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα, συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής στην Επιτροπή, έγινε ακόμα ένα βήμα σε ότι αφορά την πρόταση νόμου για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ακινήτων.

Είπε ότι μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να κατατεθούν συμπληρωματικές απόψεις από όλες τις πλευρές και πως εκ πρώτης όψεως, το κείμενο φαίνεται να καλύπτει τις ανάγκες για επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ επανέλαβε πως η πρόθεση της Επιτροπής είναι εντός των επόμενων εβδομάδων, η πρόταση να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας για τη λήψη απόφασης ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το αρνητικό φαινόμενο των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων.

Τόνισε ότι για το ΑΚΕΛ υπάρχει ξεκάθαρος στόχος ότι τα δικαιώματα των τραπεζών πρέπει με τρόπο ισορροπημένο να αντισταθμίζονται με τα δικαιώματα των καλή τη πίστη δανειοληπτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:15

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
H Tεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν υπέστη πυραυλική επίθεση από το Ισραήλ
08:13
Αμερικανικά ΜΜΕ για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν
07:59
Πολύ μεγάλη αύξηση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου μετα από τις πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν
07:41
Ιράν: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ισφαχάν είναι απόλυτα ασφαλείς
07:36
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
06:13
Αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους πλήρους μέλους στον ΟΗΕ
06:05
Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Έλαβε χώρα η αντεπίθεση του Ισραήλ -Έπληξε ιρανική στρατιωτική βάση
05:45
18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.