Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %04 %795 %2019 %21:%Ιουν

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέστη απόψε στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄.

Σε χαιρετισμό του στη δεξίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν μια κατάφορη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Είχα την ευκαιρία να συζητήσω αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα αρκετές φορές με την Πρωθυπουργό Μέι και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για την πλήρη στήριξη του ΗΒ και την απτή αλληλεγγύη του προς την Κύπρο όπως εκφράζεται με σαφήνεια στην επιστολή της κας Μέι ε ημερομηνία 26 Μαϊου 2019, με την οποία αντιτάσσεται στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας και αναγνωρίζει πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους.
Συνεπώς, δεν δίνω σημασία σε όποιες δηλώσεις που είναι αντίθετες με τα πιο πάνω».
Πρόσθεσε ότι «σε σχέση με τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες στη νεκρή ζώνη σημειώνω τη σημασία της διατήρησης μιας ψύχραιμης κατάστασης σε όλο το νησί. Στηρίζομαι στην Κυβέρνηση του ΗΒ σε σχέση με τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ε[επιδείνωση της κατάστασης που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους στενούς παραδοσιακά δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες και τους λαούς τους.

Πηγή: ΓΤΠ