Ταχεία ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων ευχήθηκε ο ΠτΒ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, εξέφρασε τη λύπη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον συγκλονισμό του νομοθετικού σώματος για την πρόσφατη καταστροφή που υπέστη μεγάλο μέρος του ναού της Παναγίας των Παρισίων, λόγω πυρκαγιάς και ευχήθηκε την ταχεία ανοικοδόμηση του εμβληματικού αυτού μνημείου, ώστε να λάμψει ξανά ως κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Παναγία των Παρισίων είναι μοναδικό μνημείο 856 ετών που επιβίωσε της γαλλικής επανάστασης και δυο παγκόσμιων πολέμων, αποτελώντας αειθαλές σύμβολο των αγώνων της Γαλλίας για δημοκρατία και ελευθερία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Συλλούρης, προ ημερησίας διατάξεως αναφέρθηκε στο πραξικόπημα στην Ελλάδα και τη γενοκτονία των Αρμενίων τιμώντας τους νεκρούς των δύο επετείων με μονόλεπτο σιγή. Αναφέρθηκε επίσης στην εργατική πρωτομαγιά και την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ,

Για την 21η Απριλίου 1967, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η Ελλάδα βυθίστηκε στο σκοτάδι που διήρκεσε επτά ολόκληρα χρόνια.

Προσθέτοντας ότι η χούντα των συνταγματαρχών επέβαλε ένα στυγνό δικτατορικό καθεστώς και με την ισχύ των τανκς καταπάτησε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του ελληνικού λαού, υπενθύμισε πως ήταν πολλοί εκείνοι που είχαν το σθένος να αντισταθούν στο χουντικό καθεστώς και για τις πράξεις τους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν.

Επεσήμανε δε ότι το τελευταίο και τραγικότερο θύμα της χούντας, είναι η Κύπρος και ο λαός της, που συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της προδοσίας και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε.

Αναφερόμενος στην εργατική πρωτομαγιά, υπενθύμισε ότι στα τέλη του 19ου αιώνα η εργατική τάξη βρισκόταν σε συνεχή αγώνα για την εργάσιμη ημέρα των οκτώ ωρών, μέχρι που τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρόσθεσε ότι οι εξεγέρσεις αυτές, που επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, βάφτηκαν με αίμα και αποτέλεσαν την απαρχή πολλών αγώνων για ισότητα, δικαιοσύνη και δημοκρατία, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο το εργατικό κίνημα, γράφοντας τη δική του ιστορία, συνέβαλε στη θεμελίωση κοινωνικών θεσμών και αξιών στον τόπο μας.

«Τιμώντας την ημέρα αυτή, δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα ιδανικά της Εργατικής Πρωτομαγιάς και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων για ένα καλύτερο μέλλον», συμπλήρωσε.

Για το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι συμπληρώνονται τριάντα τρία χρόνια από την 26η Απριλίου του 1986, όταν ο κόσμος ξυπνούσε με την είδηση του πυρηνικού ατυχήματος στην Ουκρανική πόλη του Τσέρνομπιλ.
Προσθέτοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ο πλανήτης και που άφησε πίσω του βιβλική καταστροφή, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον, εξέφρασε λύπη επειδή αντί η ανθρωπότητα να διδάσκεται μέσα από τέτοιες τραγωδίες, τα τελευταία χρόνια, όπως και προηγουμένως, γίνεται μάρτυρας δημιουργίας πρόσθετων πηγών ανησυχίας.

Τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να προωθήσει κάθε δυνατή συνεργασία και να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να εκλείψει πλέον κάθε κίνδυνος και κάθε πιθανότητα να βιώσουμε ξανά τον εφιάλτη του πυρηνικού ολέθρου, επεσήμανε ότι μια από τις πηγές πρόσθετης ανησυχίας είναι η άμεση γειτονία μας με το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται στο Ακκουγιου της Τουρκίας.

Στην αναφορά του για την αρμενική γενοκτονία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αποτελεί την πρώτη μεγάλη γενοκτονία του 20ού αιώνα και ένα από τα μελανότερα σημεία της παγκόσμιας ιστορίας.

«Σήμερα φέρνουμε ξανά στη μνήμη μας το ενάμισι εκατομμύριο των αδικοχαμένων Αρμενίων που έπεσαν θύματα της εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε η Τουρκία», είπε σημειώνοντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μνημονεύει, όπως κάθε χρόνο, το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα, δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον φίλο αρμενικό λαό και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τη διεθνή κοινότητα για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή Βαρκτές Μαχτεσιάν επανέλαβε για άλλη μια χρονιά την ειλικρινή του ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι η Κύπρος με το ψήφισμα 36/1975, που ενέκρινε η Βουλή υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, και η δεύτερη στον κόσμο, που έκανε το τολμηρό βήμα να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία. Αναφέρθηκε δε εκ νέου στο γεγονός ότι η Βουλή ψήφισε το Νόμο 45(Ι)/2015, με αποτέλεσμα η Κύπρος να γίνει η τέταρτη χώρα που έχει ποινικοποιήσει την άρνηση της Γενοκτονίας.

Ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων είπε ακόμα ότι λόγω της γεωπολιτικής θέσης της Τουρκίας και της αγοραστικής της δύναμης κράτη αποσιωπούν και δεν αναγνωρίζουν το έγκλημα που διέπραξε κατά του αρμενικού λαού, παρατηρώντας ταυτόχρονα πως το ίδιο συμβαίνει και τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, καθιστώντας τη μοίρα των Αρμενίων και των Ε/κ κοινή έναντι αυτών των πολιτικών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε επίσης το νομοθετικό σώμα ότι στην αίθουσα της Ολομέλειας παρίστατο ο έφηβος ομογενής Νίκολας Νικηφόρου, ένας από τους 20 παραλήπτες του βραβείου της πριγκίπισσας Νταϊάνας, που βραβεύτηκε για τις καλλιτεχνικές του εκθέσεις που ονόμασε "γιορτάστε τις διαφορές μας".

Ο κ. Συλλούρης είπε πως καταγόμενος από τη Λάρνακα ο έφηβος περιλαμβάνει συχνά την Κύπρο στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Το νομοθετικό σώμα, σε μια από τις σπάνιες κατ ΄εξαίρεση ενέργειες του χειροκρότησε τον τιμηθέντα έφηβο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:02

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.