Ευρωεκλογές – τι έδειξε η δημοσκόπηση του ΡΙΚ

Αποχή και αναποφάσιστοι, φαίνεται ότι θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο, όπως προκύπτει από την πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις Ευρωεκλογές.

Το 15,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει και το 16% ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει.
Στην πρόθεση ψήφου, προηγείται ο ΔΗΣΥ με 18,5% και ακολουθούν το ΑΚΕΛ με 14% και το ΔΗΚΟ με 9%. Από 4% λαμβάνουν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ και 3% ο συνδυασμός Κινήματος Οικολόγων - Συμμαχίας Πολιτών. Η Δημοκρατική Παράταξη λαμβάνει 1% και το Κίνημα "Γιασεμί" με επικεφαλής το Σενέρ Λεβέντ, εξασφαλίζει 0,5%.
Στην παράσταση νίκης, περισσότεροι από τους μισούς εκ των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΔΗΣΥ. Το 20% πιστεύει ότι το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά και το 37%, με μικρή διαφορά. Το 6% θεωρεί ότι το ΑΚΕΛ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Το 33% δεν εκφράζει γνώμη.
Στην εικοστή-όγδοη Παγκύπρια Έρευνα Πολιτικής Κουλτούρας και Εκλογικής Συμπεριφοράς, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ, τη μεγαλύτερη συσπείρωση παρουσιάζει το ΕΛΑΜ, σε ποσοστό 83%. Ακολουθούν ο ΔΗΣΥ με 73%, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ από 72% και το ΔΗΚΟ με 66%. Η μικρότερη συσπείρωση καταγράφεται στη συνεργασία Οικολόγων - Συμμαχίας Πολιτών.
Οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 58%, δηλαδή έξι στους δέκα, πιστεύουν ότι τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν προς λανθασμένη κατεύθυνση και μόνο το 16% εκτιμά ότι κινούνται προς την ορθή.
Κατά βάση αρνητικά είναι τα συναισθήματα της κοινής γνώμης για την παρούσα κατάσταση. Κυριαρχεί η απογοήτευση, σε ποσοστό 38%.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν το Κυπριακό ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Αυτή την άποψη υποστηρίζει το 57% και ακολουθεί με μικρή διαφορά, στο 52%, η οικονομική κατάσταση και τα εισοδήματα. Ποσοστό 18% θεωρεί, επίσης, ως σημαντικά προβλήματα τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, 15% την ανεργία και 8% τα ναρκωτικά.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε παγκύπρια βάση, από την εταιρεία Cypronetwork, μεταξύ 4ης και 14ης Απριλίου, σε δείγμα 1,402 ατόμων, ηλικίας 18 ετών και άνω.
Ακολουθήθηκε η μέθοδος της τυχαίας πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.


Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου
Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:06

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.