Ο ΠτΔ είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Γεωργίας

Τις άριστες σχέσεις Κύπρου – Γεωργίας στο πολιτικό επίπεδο επεσήμαναν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας κ. Mamuka Bakhtadze, στην Τιφλίδα, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός της Γεωργίας εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχουν στη χώρα του, επισημαίνοντας τις εξαίρετες σχέσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και μεταξύ των δύο λαών. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Κυβέρνησης του για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλους τομείς και ιδιαίτερα τον οικονομικό.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξήρε τις άριστες πολιτικές σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων επεσήμανε ότι η βούληση για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα είναι αμοιβαία. Στη συνάντηση έγινε ανασκόπηση του επιπέδου των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω βελτίωσής τους, με έμφαση στην ενίσχυση της διμερούς οικονομικής/εμπορικής συνεργασίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Γεωργιανό Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της ενίσχυσης των σχέσεων ΕΕ-Γεωργίας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια της Γεωργίας για ενίσχυση των σχέσεων της με ΕΕ και την ενθάρρυνση της Κύπρου για συνέχιση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στη Γεωργία . Στη συνέχεια ο κ. Bakhtadze παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Προέδρου Αναστασιάδη.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Γεωργίας  Σαλόμ Ζουραμπισχβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Τιφλίδα. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην παρουσία των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
και υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας και Περιβάλλοντος των δύο χωρών, Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου – Γεωργίας για θέματα Ανταλλαγής και Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών και Συμφωνία για Συνεργασία σε θέματα Υγείας. Από κυπριακής πλευράς τις Συμφωνίες και το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Γεωργίας, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι παρά τις 27 χρόνων διπλωματικές σχέσεις που διατηρούν Κύπρος και Γεωργία, είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τη χώρα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί ένα βήμα για να αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πρόσθεσε ότι στόχος της σημερινής συνάντησης είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, σημειώνοντας ότι το επιχειρηματικό φόρουμ που θα λάβει χώρα αύριο στην Τιφλίδα έχει αυτό τον στόχο.
Η Πρόεδρος της Γεωργίας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κύπρο για τη στήριξη προς τη χώρα της τόσο σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Γεωργίας με την ΕΕ όσο και σε πολιτικό επίπεδο, όπου η Κύπρος αναγνωρίζει τη Γεωργία ως μια ασφαλή χώρα.
Επεσήμανε ότι Κύπρος και Γεωργία είναι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατοχής, και που ωστόσο προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο, και τις διαφωνίες μέσω διαβουλεύσεων.
Ανέφερε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω και σε άλλους τομείς, όπως η Παιδεία, σημειώνοντας ότι πολλοί Γεωργιανοί φοιτούν σε κυπριακά εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και στους τομείς της γεωργίας και της προστασίας αρχαιοτήτων.

Τέλος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συμμετοχή της Κύπρου στην αποστολή επιτήρησης της ειρήνης στη γραμμή συνόρων των κατεχόμενων περιοχών, στη Γεωργία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι η πρώτη φορά που Κύπριος Πρόεδρος επισκέπτεται τη Γεωργία και σας ευχαριστώ για τη θερμή φιλοξενία που μας έδωσε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο σπίτι μας.

Οι δύο μας χώρες απολαμβάνουν μια μακρόχρονη και εξαίρετη σχέση σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα στο πολιτικό επίπεδο, και η οποία εδράζεται στους βαθιά εδραιωμένους ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς μας δεσμούς.

Αυτή η σχέση εκτιμάται ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου και στόχος μας δεν είναι άλλος από την περαιτέρω σύσφιγξη της σε ευρύτερους τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμώ πως η επίσημη επίσκεψή μου στη Γεωργία μια πραγματικά ιστορική επίσκεψη, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες για επέκταση του διμερούς θεσμικού πλαισίου συνεργασίας και την ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεπώς, θερμά χαιρετίζω την υπογραφή των Συμφωνιών και Μνημονίων Συνεργασίας στους τομείς των Πολιτικών Διαβουλεύσεων, της Υγείας και Γεωργίας, καθώς και της Ανταλλαγής και Προστασίας Διαβαθμισμένων Πληροφοριών.

Την ίδια στιγμή, ευελπιστώ πως το αυριανό επιχειρηματικό φόρουμ, το πρώτο το οποίο θα λάβει χώρα μεταξύ των δύο χωρών και το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και η φίλη Πρόεδρος Ζουραμπισχβίλι θα χαιρετίσουμε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας πιο στενής οικονομικής, εμπορικής και επενδυτικής συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών, προς όφελος των οικονομικών και των λαών μας».

Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση ενημέρωσε την Πρόεδρο για την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ικανοποιήσει το αίτημα της Γεωργίας για χαρακτηρισμό της ως ασφαλούς χώρας προέλευσης, και δεύτερο, να ανταποκριθούμε θετικά για έναρξη διαπραγματεύσεων για τη συνομολόγηση συμφωνίας στον τομέα της κυκλικής μετανάστευσης που θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες της Γεωργίας να εργάζονται σε προσωρινή βάση στην Κύπρο σε τομείς όπου υφίσταται ανάγκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά «στη δραστήριο γεωργιανή κοινότητα που φιλοξενούμε στην Κύπρο με ιδιαίτερη χαρά και τιμή και που απαριθμεί πέραν των δύο χιλιάδων ατόμων. Δεν εμπλουτίζει μόνο η κοινότητα αυτή τον πολιτισμικό χαρακτήρα της Κύπρου συνεισφέροντας τα μέγιστα στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές και άλλες δραστηριότητες, αλλά συμβάλλει στην όλη ανάπτυξη της χώρας».
Επεσήμανε ακόμη ότι «η παρουσία Γεωργιανών στην Κύπρο ανάγεται από τον 10ο αιώνα, όταν Μοναχοί από τη Γεωργία μετανάστευσαν στην Κύπρο, έκτισαν μοναστήρι και δημιούργησαν μοναχική κοινότητα στην περιοχή της Γιαλιάς της Πάφου».
Πρόσθεσε ότι κατά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε όμως σε συνεργασία με τις Αρχές των δύο χωρών έγινε κατορθωτό να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Μονής.
Ως ένδειξη, πρόσθεσε, της εκτίμησης των δεσμών που υπήρχαν, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, παραχώρησε δωρεάν έκταση γης που περιβάλλει τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να ανεγερθεί μια νέα γεωργιανή Μονή.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με την Γεωργιανή ομόλογό του συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ – Γεωργίας και ο ίδιος επανέλαβε πως «θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πλήρη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες για την εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Γεωργίας και ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισα τα αποτελέσματα του 5ου Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου, εξαίροντας τις προσπάθειες της Γεωργίας για μεταρρυθμίσεις.
Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε από την ομόλογο του για τη διαδικασία της Γενεύης υπό το φως του τελευταίου γύρου συνομιλιών επαναβεβαιώνοντας τον πλήρη σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
«Την ίδια στιγμή τόνισε πως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η συνέχιση της συνεισφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποστολή της ΕΕ με τη συμμετοχή, έστω και συμβολικά, τριών μελών της αστυνομίας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι ενημέρωσε την Πρόεδρο για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και για αυτό το οποίο αναζητούμε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, που θα δίνει δείγματα γραφής, ως μια ευρωπαϊκή χώρα, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε να προκόψουμε να ζήσουμε μαζί σε ένα κράτος στη βάση των όσων έχουν μέχρι σήμερα συμφωνηθεί».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Γεωργία για τη σταθερή στήριξη της προς την Κύπρο στα θέματα αρχών όσον αφορά τη βάση εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού «που δεν είναι άλλη από τον σεβασμό των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και επειδή μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές, η στήριξη της Γεωργίας υπήρξε πολύτιμη και διαχρονική»,
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση προς την Πρόεδρο της Γεωργίας να επισκεφθεί την Κύπρο.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε ένα πίνακα που απεικονίζει τον αρχαιολογικό χώρο όπου Γεωργιανοί μοναχοί είχαν ανεγείρει Μονή στην Κύπρο τον 10ο αιώνα.
Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Γεωργία με έδρα την Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Γεωργίας κ. Irakli Kobakhidze, ενώ απόψε θα παρακαθίσει σε επίσημο που θα παραθέσει προς τιμή του η Πρόεδρος της Γεωργίας.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.