Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %16 %429 %2019 %12:%Απρ

Συναντήθηκαν ΠτΔ-Μενέντεζ.Δήλωση ΚΕ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στη συνάντηση Αναστασιάδη- Μενέντεζ ανασκοπήθηκε η στρατηγική σχέση και οι συνεργασίες που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή με γειτονικές χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος αλλά και για τον ρόλος της ως μια προέκταση στης Ευρωπαικής Ενωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γερουσιαστής Μενέντεζ για την επίλυση του Κυπριακού και για τη βελτίωση και αναβάθμιση των Κυπροαμερικανικών σχέσεων.

Ολα αυτά, είπε ο κύριος Προδρόμου, εξυπηρετούν και το γεωστρατηγικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαίτερα τώρα που ενισχύεται με συγκεκριμένα ενεργειακά συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Δήλωσε επίσης πως είναι γνωστό, ότι ο Γερουσιαστής Μενέντεζ κατέθεσε μαζί με το Γερουσιαστή Ρούμπιο νομοθετική πρόταση στο Κογκρέσο για τον τερματισμό του αποκλεισμού του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στην Κύπρο σχετικά με οπλικά συστήματα.
Χωρίς το θέμα να είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, επισήμανε ο κύριος Προδρόμου, το εμπάργκο αποτελεί παραφωνία στη στρατηγικής σημασίας σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο κύριος Προδρόμου είπε επίσης ότι υποβλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αίτημα να εξετασθεί με προσοχή το ζήτημα της παραμπονής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.
Θα πρέπει, τόνισε, να παραμείνει ξεκάθαρο ότι τυχόν αλλαγή του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠενέχει κινδύνους για τη σταθερότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.
Ζητήθηκε ακόμα η συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να υπάρξει αλλαγή στην άτεγκτη στάση της Τουρκίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύνταξη: Φίλιππος Φιλίππου

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %16 %432 %2019 %12:%Απρ