Υπό διαφορετικό φακό βλέπουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό οι αρχηγοί των κομμάτων

Υπό διαφορετικό φακό βλέπουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό οι πολιτικοί αρχηγοί, που τελούν εν αναμονή και για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε ό,τι μπορούσε στην προσπάθεια να επαναρχίσει ο διάλογος μέσα από τη σύναψη των νέων όρων εντολής, αλλά υπάρχει η άρνηση της άλλης πλευράς.


«Η θέση του ΔΗΣΥ και της Κυβέρνησης και του Προέδρου Αναστασιάδη είναι ότι εμείς θα προσπαθούμε καθημερινά για άρση του αδιεξόδου», συμπλήρωσε, ενώ σε παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ δεν πιστεύει ότι αυτό είναι που πράττει η Κυβέρνηση, σημείωσε ότι «θα ήταν breaking news να ακούσεις το ΑΚΕΛ ότι κάνουμε κάτι σωστό είτε σαν Κυβέρνηση είτε σαν ΔΗΣΥ».

Από πλευράς του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού είπε πως με βάση τα όσα τους ανέφερε ο Πρόεδρος στη σημερινή σύσκεψη, τα όσα ακούστηκαν για «νέες ιδέες» από πλευράς της κ. Λουτ, «δεν είναι νέες ιδέες, είναι ιδέες οι οποίες έχουν ήδη απορριφθεί» και «δεν υπάρχει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή το οποίο να αναμένουμε να εξελιχθεί, πέραν από την έκθεση του Γενικού Γραμματέα».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως δεν υπάρχει καμιά διεργασία από την κ. Λουτ, με βάση όσα είπε ο Πρόεδρος στα κόμματα. «Όλα έχουν συζητηθεί, όλα έχουν απορριφθεί και τώρα είμαστε σε αναμονή της έκθεσης του ΓΓ», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες είπε πως «είναι προφανές πως κάποιοι επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι η Κύπρος αναλαμβάνει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, είτε θα γίνει έδρα ενός περιφερειακού οργανισμού για τη συνεργασία και την ειρήνη, είτε θα δούμε πως θα εξελιχθούν οι τριμερείς και θα γίνουμε το περιφερειακό κέντρο της περιοχής». Όλα αυτά, ανέφερε, «είναι καλά στη θεωρία αλλά στην πράξη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και προβλήματα».

Πρέπει, υπέδειξε, να συνειδητοποιήσουμε ότι η προσοχή μας πρέπει να στραφεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης, και ο μόνος τρόπος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι να πούμε στον ΓΓ ότι είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν - Μοντάνα στη βάση του πλαισίου του και να τον πείσουμε ότι αυτή τη φορά έχουμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους.

«Όλα τα υπόλοιπα είναι για εντυπωσιασμό της κοινής γνώμης, δεν πρόκειται να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού και την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που διαθέτουμε και να καταστούμε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο. Με τον τρόπο που χειριζόμαστε τα πράγματα ούτε το ένα θα πετύχουμε, ούτε το άλλο», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως θα αναμένει να δει την έκθεση του ΓΓ κι εξέφρασε την ελπίδα αυτή να καταγράφει την όλο και εντεινόμενη τουρκική αδιαλλαξία, επιθετικότητα και επεκτατικότητα, όχι μόνο σε επίπεδο δηλώσεων, αλλά και στις προσπάθειες διαμόρφωσης από το κατοχικό καθεστώς και τον κατοχικό στρατό νέων δεδομένων και τετελεσμένων -όπως οι ίδιοι το αντιλαμβάνονται- επί της νεκρής ζώνης και επί της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την ελπίδα η έκθεση του ΓΓ να έχει θετικές αναφορές, αλλά τόνισε «δεν προσδοκούμε ότι η συνέχιση μιας διαδικασίας, η οποία απέτυχε στο παρελθόν πολλές φορές, αυτή τη φορά θα είναι θετική κι ενδεχομένως προς τη σωστή κατεύθυνση».

Για αυτό, σημείωσε, κάλεσαν τον Πρόεδρο να αξιοποιήσει την πρωτοβουλία της διερεύνησης ώστε να μετακινηθεί η διαδικασία και η βάση των συνομιλιών να μετατεθεί σε μια πιο θετική κατεύθυνση, ήτοι προς την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και η κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πρόεδρο, επί του παρόντος δεν υπάρχουν εξελίξεις, ούτε κάποια άλλη διαδικασία και ότι θα υπάρξει επικέντρωση στην προσπάθεια να είναι ευνοϊκή η ενδιάμεση έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι κάποιοι συνεχίζουν να τρέφουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις ακόμα και να θεωρούν ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

«Το ουσιώδες δεν είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, η επανέναρξη των συνομιλιών υπό οποιαδήποτε μορφή θα μας οδηγήσει με αυτές τις τουρκικές θέσεις, ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα, με τη μόνη διαφορά ότι ένα τρίτο διαδοχικό αδιέξοδο σε επίπεδο διάσκεψης με την παρουσία του ΓΓ θα είναι και οριστική ταφόπλακα του Κυπριακού», είπε.

Θα πρέπει, υπέδειξε, να εστιάσουμε στο πώς μπορούμε και με ποιο τρόπο να εξαναγκάσουμε την Τουρκία να εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Παράλληλα ανέφερε πως ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να πείσουμε τις ΗΠΑ να αλλάξουν στάση και θέση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:09

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.