Κύπρος – Λίβανος: προχωρούν με Συμφωνία-Πλαίσιο

Κυπριακή Δημοκρατία και Λίβανος συμφώνησαν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για συνομολόγηση Συμφωνίας-Πλαισίου, για την ανάπτυξη των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της μέσης γραμμής μεταξύ των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών.

Αυτό προκύπτει από τη σημαντική συνάντηση που είχαν το πρωί στη Βηρυτό, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης με τους ομολόγους τους, του Λιβάνου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου - Λιβάνου στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Λιβάνου και διερευνήθηκαν τρόποι για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνσή τους. Πρόσθεσε ότι επαναβεβαιώθηκε η αμοιβαία υποστήριξη προς την ενάσκηση από τις δύο χώρες, των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους, για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός των αντίστοιχων θαλασσίων ζωνών τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η αξιοποίηση της δυναμικής που δημιουργούν για την περιοχή οι εξελίξεις στα ενεργειακά. Τόνισε ότι η διμερής Συμφωνία-Πλαίσιο θα στείλει ισχυρό μήνυμα για τη συνεργασία Κύπρου - Λιβάνου, παρέχοντας την απαραίτητη νομική ασφάλεια σε διεθνείς εταιρείες που επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Λευκωσία προσβλέπει στην υπογραφή και άλλων διμερών συμφωνιών.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:12

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.