Ο Πρόεδρος της Βουλής στις εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων της ΕΕ

Άρχισαν σήμερα στη Βιέννη, οι διήμερες εργασίες της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που φιλοξενούνται από το Αυστριακό Κοινοβούλιο. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί ο Πρόεδρος του Σώματος, κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Σε ανταλλαγή απόψεων για τις σχέσεις της ΕΕ με τους γείτονές της, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των σχέσεων της Ένωσης με τις χώρες στην ευρύτερή της γειτονία. Ενδεχομένως, σημείωσε ο κ. Συλλούρης, αυτός να είναι ο πιο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ένωση στη διεθνή πολιτική σκηνή, στοχεύοντας στην επίτευξη της ασφάλειας. της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Η Κύπρος, ανάφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, παραμένει υποστηρικτής των σχετικών στρατηγικών της ΕΕ, αφού η υλοποίηση των στόχων τους προσδίδει προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών προκλήσεων, όπως η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η πάταξη της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής της, καθώς και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ο κ. Συλλούρης ενημέρωσε, εξάλλου, για τις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύσσει η Κύπρος, ευρισκόμενη στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και διαδραματίζοντας ρόλο γέφυρας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ. Οι πρωτοβουλίες αυτές, υπογράμμισε, στοχεύουν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, όσο και σε άλλες δραστηριότητες σε διάφορους άλλους τομείς, μέσω συμφωνιών στο διμερές και στο τριμερές επίπεδο, με συμμετοχή της Ελλάδας, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει από πλευράς της προωθήσει και συμμετέχει σε τριμερείς συνεργασίες στο επίπεδο Προέδρων Κοινοβουλίων, με την Ελλάδα και το Ισραήλ και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ανακοίνωσε δε ότι, αυτό τον μήνα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιορδανίας. Σκοπός αυτών των τριμερών συναντήσεων, ανάφερε ο κ. Συλλούρης, είναι η προώθηση της συνεργασίας σε μόνιμη βάση σε τομείς ήπιας ισχύος, μια πολιτική που οπωσδήποτε εξυ πηρε τεί τους στόχους που έχει θέσει και η ίδια η ΕΕ για προώθηση της ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση για την Τουρκία για το 2018 και στην προτροπή που απηύθυνε το Σώμα προς την Τουρκία να σέβεται πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ο Πρόεδρος της Βουλής καυτηρίασε τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Οι ενέργειες αυτές, υπέ δειξ ε, αποσκοπούν στην αμφισβήτηση και ματαίωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση της ΕΕ. Επί του ιδίου Ψηφίσματος, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης με την Τουρκία χωρίς την υλοποίηση από τη χώρα αυτή των υποχρεώσεών της έναντι της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:23

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.