Πρέσβης της Ελλάδας: Επιδιώκουμε βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση

Την σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και στο πλαίσιο Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη Διάσκεψη του Crans-Montana, και στην επιδίωξη μιας βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο, Ηλίας Φωτόπουλος, εκφωνώντας τον Πανηγυρικό της ημέρας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στη Λευκωσία, όπου τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο 25ης Μαρτίου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι η αρνητική και καθόλου εποικοδομητική στάση της Τουρκίας αποσκοπεί στο να κλείσει ένα κύκλο έντονων και κοπιαστικών προσπαθειών για την οριστική επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτή η μεθοδολογία δεν είναι αποδεκτή». Διαβεβαίωσε πως ο αγώνας «συνεχίζεται σταθερά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωσή του, για γίνει η Κύπρος ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και στρατούς κατοχής".

Ο κ. Φωτόπουλος αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι αποτελεί παράδειγμα του προσανατολισμού της Ελλάδας στην επίλυση των όποιων διαφορών δια μέσου του διαλόγου με πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, και απόλυτου σεβασμού στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, το παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να επιβιώσουμε έχει επιβάλει σκέψεις και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα αποπνέουν για το μέλλον.

Εμείς ως Έλληνες, προέτρεψε, «ας προσπαθήσουμε με τις πράξεις μας να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα. Να αντικαταστήσουμε τον αυταρχισμό με τη δημοκρατία, τη βία με τη συμφιλίωση, τον ατομικισμό με την αδελφοσύνη, τα λαμπερά ανταλλάγματα με το ταπεινό κλαδί της αγριελιάς και πάνω από όλα να προσδιορίσουμε την πορεία του έθνους μας πάνω σε στέρεες βάσεις με προοπτική και όχι σε πρόσκαιρα ωφελήματα».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες κυρίαρχες και ανεξάρτητες, έχοντας επίγνωση της ιστορικής τους διαδρομής, στηριζόμενες σε κοινά ιδεώδη, γλώσσα, πολιτισμό, θρησκεία ενισχύουν από κοινού τις δράσεις τους ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευάλωτη περιοχή μας», σημείωσε.

Ο Πρέσβης της Ελλάδας συνέχισε λέγοντας ότι «το ιστορικό φορτίο που φέρουμε είναι βαρύ, και επιβάλλει να σταθούμε και στο μέλλον, αντάξια των προγόνων μας εκείνων στους οποίους οφείλουμε τη θέση μας στην ιστορία, αλλά και το ευ ζην».

Η Ελλάδα, διαβεβαίωσε, «στέκεται διαχρονικά σταθερά προσανατολισμένη στην αναζήτηση της ειρήνης, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα από συνομιλίες, διάλογο με πνεύμα συνεργασίας και καλής γειτονίας, και απόλυτου σεβασμού στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου να επιλύει τις οποίες διαφορές τη χωρίζουν με άλλες χώρες».

Τέτοιο παράδειγμα, είπε, «αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών, με τη Βόρεια Μακεδονία, με την οποία παύει μία πολυετής διαφορά, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ειρήνευση της ταραγμένης περιοχής των Βαλκανίων».

«Ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες, παρά τις πολύχρονες συνομιλίες, σχέδια, διαπραγματεύσεις, ένα κορυφαίο ζήτημα παραβίασης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου απαιτεί την άμεση επίλυσή του. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ζήτημα εισβολής και κατοχής του 38% τους εδάφους της Κύπρου μας που παραμένει υπό την κυριαρχία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και απαιτεί λύση», σημείωσε.

Ο κ. Φωτόπουλος τόνισε ότι «παραμένοντας σταθεροί υποστηρικτές των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά τη Διάσκεψη του Crans-Montana, επιδιώκουμε τη βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική επίλυσή του».

Ο αγώνας όμως, είπε, «συνεχίζεται σταθερά και συντονισμένα, μέχρι τη δικαίωσή του, για γίνει η Κύπρος ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κανονικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και στρατούς κατοχής. Για να επιτύχουμε τη γαλήνη και την ευημερία σ΄ αυτή την πολύπαθη γειτονιά της Ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:43

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.