ΠτΔ: Προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου

Τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε να επαναρχίσει ένας διάλογος που θα οδηγήσει σε μιά λειτουργική και βιώσιμη λύση, χωρίς στρατεύματα και ξένες εξαρτήσεις, έδωσε ο Πρόεδρος  Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το βράδυ η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι για τη μέχρι στιγμής αδυναμία επίτευξης λύσης, ευθύνεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου και τις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η Λευκωσία βρίσκεται εν αναμονή καθορισμού συνάντησης της Τζέην Χολ Λούτ από την Άγκυρα.
Και πολλά, τόνισε, εξαρτώνται από το τί θα λεχθεί αλλά και από το τί θα διαλαμβάνουν οι όροι αναφοράς.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις που γίνονται στην Κύπρο περί των πρακτικών της 4ης Ιουλίου,  δεν είναι τυχαίες. Και αυτό, τόνισε, γιατί στις τέσσερις Ιουλίου αποσαφηνίστηκε εκείνο το οποίο παρουσιάστηκε ως το περίγραμμα που κατέθεσε στις 30 Ιουνίου ο Αντόνιο Γκουτέρες και επειδή η κυρία Λουτ θα συμπεριλάβει μέρος εκείνων των παραμέτρων.
Αφού ανέφερε ότι είναι πολλά που έχουν διαστρεβλωθεί, ανέφερε ότι ευτυχώς κάποιοι μερίμνησαν και κράτησαν λεπτομερή πρακτικά της πρωινής συνάντησης της 4ης Ιουλίου που αντικρούουν το απαράδεκτο έγγραφο που παρουσίασε ο Έσπεν Μπαρθ  Άιντα.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπέδειξε, πως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να ελπίσουμε σε ένα δημιουργικό διάλογο, εκείνο που απαιτείται είναι οι όροι αναφοράς όχι μόνο να καθορίσουν τα υπό συζήτηση θέματα αλλά και τί είναι αποδεκτό και τί απαράδεκτο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις προσπάθειες ενδυνάμωσης της θέσης της Κύπρου. Αυτό είπε, επιτυγχάνεται μέσω της πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής που ασκείται, με άριστες σχέσεις με τις μεγάλες χώρες και με τις τριμερείς συνεργασίες που εξελίσσονται σε τετραμερείς. Έφερε ως παράδειγμα τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην τριμερή  Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι στο πλαίσιό του έγινε επιτυχημένη επιλογή εταιρειών, αποδίδει καρπούς και συνεχίζεται απρόσκοπτα παρά τις τουρκικές απειλές.
Επανέλαβε για ακόμα μιά φορά ότι δεν προκαλούμε και δεν θέλουμε με κανέναν τρόπο να δώσουμε το μήνυμα ότι παραγνωρίζουμε πως στη Κύπρο ζουν και Τουρκοκύπριοι, των οποίων πρέπει να προστατευθούν τα δικαιώματα.

Σύνταξη: Εύα Αργυρού
Πηγή: Θανάσης Γκαβός

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:07

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.