Πάιατ: Ο Πομπέο ενδέχεται να έρθει σε διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο ενδέχεται να λάβει μέρος στην τετραήμερη διάσκεψη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ (το αποκαλούμενο σχήμα 3+1), για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την δρομολόγηση του σχεδιαζόμενου αγωγού EastMed.

Αυτό δημοσιοποίησε για πρώτη φορά ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, προσθέτοντας ότι γίνονται προσπάθειες να βρεθεί χρόνος και τόπος που θα βολεύει και τις τέσσερις πλευρές.

Η ένταξη των ΗΠΑ στο τριμερές σχήμα, που αποφασίστηκε πέρυσι, αποτελεί μία μορφή διπλωματικής εγγύησης έναντι των κινήσεων της Τουρκίας, ενώ τυχόν παρουσία του κ. Πομπέο στην επερχόμενη σύνοδο θα επισφραγίσει το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.
Η συνάντηση του 3+1 αρχικά σχεδιαζόταν να γίνει τον Φεβρουάριο στην Κρήτη, όμως αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας λόγω δυσκολιών στον προγραμματισμό ανάμεσα στις τέσσερις χώρες. Επί του παρόντος η Αθήνα είναι σε αναζήτηση χώρου και ημερομηνίας.

Ο κ. Πάιατ σημείωσε πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου φέρνουν χώρες όπως η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος πιο κοντά και προσδίδουν περαιτέρω δυναμική στην διεύρυνση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί άλλωστε επί χρόνια να αποδυναμώσει την επιρροή που ασκεί η Ρωσία μέσω των ενεργειακών εξαγωγών.

Ο αμερικανός πρεσβευτής πάντως εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος για την αξιοποίηση του κοιτάσματος αερίου που εντόπισε η ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας πως μένει να φανεί η προοπτική εμπορικής αξιοποίησης και εάν θα είναι βιώσιμη η κατασκευή τερματικού LNG στο νησί.

Δεν παρέλειψε πάντως να αφήσει και αιχμές για την καθυστέρηση στην αδειοδότηση της Mobil για έρευνες νότια της Κρήτης, καλώντας τους συνέδρους να ρωτήσουν τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη γιατί εν έχει υπογράψει το "τελευταίο μέρος των χαρτιών" που χρειάζονται.

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:08

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.