Σημαντικά επιτεύγματα 1ης Τριμερούς ΠΤΒ

Η προώθηση της ιδέας για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής ανάμεσα στα Κοινοβούλια των χωρών Μέσης Ανατολής, καθώς και η εμβάθυνση της κοινοβουλευτικής αλλά και ευρύτερης συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της παιδείας και του πολιτισμού, ανάμεσα σε Κύπρο-Ελλάδα και Αίγυπτο ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της 1ης Τριμερούς Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 11 Φεβρουαρίου

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα της Τριμερούς Συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως η σημασία της Συνάντησης έγκειται στο γεγονός, ιδιαίτερα σε σχέση με την Αίγυπτο, ότι η εμπλοκή του Κοινοβουλίων μεταφράζεται σε πολύ μεγάλη προώθηση των ζητημάτων στην κοινωνία. Τόνισε πως η πραγματοποίηση της συνάντησης ήταν μια μεγάλη επιτυχία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας καθώς η πρωτοβουλία ανήκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας μας.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως στη συνάντηση υπήρξε συμμετοχή τεχνοκρατών για ζητήματα πολιτισμού και παιδείας, ανάπτυξης τουρισμού, και ενέργειας, όπως του Πρέσβη Χαράλαμπου Χατζησάββα, του Δρ Αντώνη Θεοχάρους του ΤΕΠΑΚ και του Δρ Αντρέα Πουλικά. Πρόσθεσε πως στα θέματα παιδείας, τόνισε τη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας που πήρε ο ίδιος για ανάπτυξη της αραβοφωνίας στην Κύπρο, την οποία έχει ήδη ανακοινώσει και στους Πρέσβεις των αραβικών χωρών στην Κύπρο.

Στο θέμα της ενέργειας έχει καλυφθεί πέραν της αξιοποίησης των φυσικών πόρων, ένας προβληματισμός για παρεμφερείς βιομηχανίες που μπορούν να αναπτυχθούν καθώς αξιοποίηση του φυσικού αερίου ή και πετρελαίου δεν σημαίνει μόνο η κατανάλωση των ενεργειακών αυτών αποθεμάτων αλλά και η δημιουργία άλλων προϊόντων στη βιομηχανία, τα οποία χρειάζονται την κατάλληλη στήριξη.

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο κ. Συλλούρης συνέδεσε το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η Βουλή με την Κίνα, και είπε πως έχει εισηγηθεί όπως σε μελλοντικές μεγάλες διεθνείς εκθέσεις για τον τουρισμό να υπάρξει κοινό περίπτερο Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. «Μια τέτοια κίνηση όχι μόνο θα παρουσιάσει ένα τουριστικό προϊόν αλλά θα συμβάλει στην πιο πρακτική συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα», είπε.

Πρόσθεσε πως η διάσκεψη ασχολήθηκε επίσης στο ζήτημα της περιφερειακής συνεργασίας και συγκεκριμένα με την εισήγηση του για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής, με όλα τα προβλήματα που αυτή η προσπάθεια αναμένεται να αντιμετωπίσει. Σημείωσε πως η εισήγηση αυτή έγινε αποδεκτή στη βάση δύο αξόνων, της πολιτικής και της τεχνοκρατικής συνεργασίας και εξήγησε πως η πρωτοβουλία έχει ήδη ξεκινήσει και έγινε αποδεκτή από κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής όπως το Κουβέιτ και το Ομάν. Εξέφρασε την πεποίθηση πως στο άρμα αυτό που θα έχει ως βάση την Κύπρο, θα προστεθούν σιγά σιγά και άλλες χώρες.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ακόμη πως η συνάντηση ασχολήθηκε και με τα θέματα της διασποράς καθώς και οι τρεις χώρες έχουν ένα μεγάλο αριθμό ομογενών της διασποράς, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους καθώς υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί Έλληνες και Κύπριοι στην Αίγυπτο, όπως επίσης και πολλοί Αιγύπτιοι σε Κύπρο και Ελλάδα και αντιστοίχως Κύπριοι σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Μπορεί, όπως είπε, να μην υπάρχει ο αριθμός των ομογενών στις τρεις χώρες που υπήρχε στο παρελθόν, όμως γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης και αξιοποίησης των αποδήμων των τριών χωρών σε τρίτες χώρες πέραν της Κύπρου της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη πρωτοβουλία για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής, ο κ. Συλλούρης είπε πως η Διακοινοβουλευτική Ενωση IPU έχει 134 οργανώσεις συνεργασιών, και δεν υπάρχει μια οργάνωση Κοινοβουλίων Μέσης Ανατολής. Όπως είπε, σχεδόν όλες οι οργανώσεις έχουν το χαρακτηριστικό της ομοιομορφίας, και με βάση αυτά, ο ίδιος παρουσίασε την πρόταση του στην τελευταία συνάντηση της IPU στη Γενεύη για δημιουργία μιας τέτοιας οργάνωσης Κοινοβουλίων χωρών Μέσης Ανατολής, η οποία να συμμετέχει στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Όπως εξήγησε, η σκέψη ξεκίνησε πριν 2 περίπου χρόνια και ο ίδιος την έχει συζητήσει με τους ομολόγους του από το Κουβέιτ και το Ομάν, οι οποίοι συμφώνησαν και δήλωσαν πως θα στηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία, υπό τον συντονισμό του ιδίου του Προέδρου της Βουλής. Πρόσθεσε πως η σκέψη αυτή συνεχίστηκε και με άλλους ομολόγους του από χώρες της περιοχής και ένθερμος υποστηρικτής δήλωσε πως είναι ο Πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου.

Η Ένωση αυτή των Κοινοβουλίων της Μέσης Ανατολής, θα διοργανώνει και πολιτικές και επιστημονικές αλλά και επιχειρηματικές διασκέψεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και το γραφείο που θα διαχειρίζεται την Ένωση θα εδρεύει στην Λευκωσία. «Υπάρχει και επίσημη και ανεπίσημη τοποθέτηση από πολλές χώρες και στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε πως η πρώτη ενέργεια που έγινε ήταν η σύναξη των αραβόφωνων Πρέσβεων στην Κύπρο.

Ο κ. Συλλούρης εξήγησε και άλλα πλεονεκτήματα της συνεργασίας των χωρών της Μέσης Ανατολής και των Αραβόφωνων χωρών σε πολλούς τομείς όπως τον επιχειρηματικό τομέα και την παιδεία, καθώς η Κύπρος θα μετατραπεί σε βάση για πολλούς αραβόφωνους της Ευρώπης. Σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, πως ο στόχος είναι η δημιουργία κάποιων σχολών αραβικής γλώσσας και σπουδών Μέσης Ανατολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:21

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.