Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %17 %821 %2019 %20:%Φεβ

Αναπέμπει ο ΠτΔ τον Νόμο για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Αναπέμπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Νόμο για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους με βάση το Αρχείο Πληθυσμού. Την απόφασή του αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ή μεθαύριο υπό το βάρος ανυπέρβλητων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Εκλογών.

Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να στηρίζει την αναπομπή αλλά τις οριστικές του αποφάσεις θα τις λάβει αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο.
Μεθαύριο Τρίτη λήγει η προθεσμία για αναπομπή της τροποποίησης της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ενόψει Ευρωεκλογών. Την τροπολογία είχαν καταψηφίσει ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ. Αναμένεται ότι αύριο ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει την αναπομπή και έτσι θα σχηματισθεί η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νίκος Νουρής δήλωσε ότι η θετική ψήφος του κόμματός του στην τροπολογία δεν ήταν περιστασιακή αλλά θέση αρχής που στηρίχθηκε σε πάγιες θέσεις του κόμματος υπέρ της αυτόματης εγγραφής.

Όμως η Υπηρεσία Εκλογών αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα:

Α. Κατανομής των 102 χιλιάδων νέων εκλογέων
Β. Τίθεται σοβαρό ζήτημα με τις χιλιάδες νέες διευθύνσεις
Γ. Προκύπτει ανάγκη δημιουργίας τριψήφιου αριθμού εκλογικών κέντρων
Δ. Προκύπτει και ανάγκη ανάλογης στελέχωσης
Ε. Υπάρχει κίνδυνος να ψηφίσουν δυο φορές Κύπριοι που ζουν στο εξωτερικό και κατέχουν άλλη υπηκοότητα, χωρίς να υπάρχει το χρονικό περιθώριο να διασταυρωθούν αυτά τα στοιχεία
​​
Υπενθυμίζουμε ότι και πριν από δύο χρόνια η Υπηρεσία Εκλογών είχε δηλώσει και πάλιν ανέτοιμη να χειριστεί το θέμα της αυτόματης εγγραφής και αυτό να διαμηνυθεί στους τεχνοκράτες εν είδη προειδοποίησης από τον ΔΗΣΥ.

Ρεπορτάζ : Κώστας Κωνσταντίνου