ΠτΔ: oρόσημο στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ η επίσκεψη Ρίβλιν

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.  

Έκαμε λόγο για νέα εποχή συνεργασίας που βασίζεται στο κοινό όραμα των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι υπάρχει συνεχής αναβάθμιση των σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της οικονομίας, του τουρισμού, της έρευνας και της καινοτομίας.
Σημείωσε ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί τον στρατηγικό πυλώνα της συνεργασίας των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για τον αγωγό East Med θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ελλάδα και το Ισραήλ, είναι μείζονος γεωστρατηγικής αξίας, υποδεικνύοντας ότι οι τρεις χώρες είναι οι φωνές της λογικής στην ευρύτερη περιοχή.
Επισήμανε πως η Κύπρος είναι ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος φίλος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να τάσσεται υπέρ της στήριξης της ασφάλειας του κράτους του Ισραήλ.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες της Τζέϊν Χολ Λουτ για επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιδειχθεί καλή θέληση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι όραμα όλων των κυπρίων παραμένει η επίτευξη μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο, καθιστώντας την ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις όποιες εξαρτήσεις.

Δηλώσεις Ισραηλινού προέδρου

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρόιβεν Ρίβλιν σημείωσε την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ, στους τομείς ενέργειας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας,  υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί ασφάλειας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτεροι.
Υπάρχουν, είπε, πάρα πολλοί τομείς συνεργασίας, προσθέτοντας ότι χάρις στην ανταλλαγή πληροφοριών, την ασφάλεια και την συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Μεσόγειος, είναι πολύ ασφαλείς.
Οι μονάδες καταδρομέων σημείωσε, μοιράζονται χώρο και πληροφορίες.
Οι οικονομικοί δεσμοί Κύπρου - Ισραήλ, πρόσθεσε, είναι ισχυροί και συνεχίζουν να ενισχύονται.
Αναφέρθηκε στον τουρισμό από το Ισραήλ και κάλεσε τους κύπριους πολίτες να επισκεφθούν τη χώρα του.
Στη συνέχεια ο κύριος Ρίβλιν τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά ενεργειακά έργα είναι η ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι η πράσινη και καθαρή ενέργεια είναι το πραγματικό μέλλον για όλους.   
Η συνεργασία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μπορεί να επεκταθεί, πρόσθεσε.


Απόδοση τιμών στον Πρόεδρο του Ισραήλ

Κατά την υποδοχή του Προέδρου Ρίβλιν στο Προεδρικό Μέγαρο άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδωσε τιμές.
Ακολούθησε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Φιλαρμονική της Αστυνομίας και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραθέτει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Ρόϊβεν Ρίβλιν, στο οποίο παρακάθονται ο Πρόεδρος της Βουλής και η πολιτική ηγεσία.
Το απόγευμα ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα επισκεφθεί το μνημείο κυπρο-ισραηλινής φιλίας.

Σύνταξη: Παναγιώτης Γιωργαλλης, Μαρία Βρυωνίδου

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:30

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.