Αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές ψήφισε η Βουλή

Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για τις Ευρωεκλογές θα γίνει αυτόματα με βάση το Αρχείο Πληθυσμού, αφού η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τροπολογία επί του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές.Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την εκλογή των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εκσυγχρονίζει ορισμένες διατάξεις του υφιστάμενου νόμου και μεταφέρει στην εθνική έννομη τάξη τις πρόνοιες της Απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 12 εναντίον.

Η τροπολογία με την οποία η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο θα γίνεται αυτόματα από το αρχείο πληθυσμού, κατατέθηκε από τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη και υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους υπέρ και 11 εναντίον.

Όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, η Κυβέρνηση τροποποίησε το εναρμονιστικό νομοσχέδιο ώστε να εγγράφονται αυτόματα, από το Αρχείο Πληθυσμού στον εκλογικό κατάλογο, οι Τ/κ που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και να μην απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση για την εγγραφή τους. Πρόσθεσε πως με τη ρύθμιση της Κυβέρνησης δημιουργείτο ανισότητα σε βάρος των 70.000 Ε/κ που θα έπρεπε να αιτηθούν εγγραφή και σε βάρος των 20.000 Τ/κ που έδωσαν για διάφορους λόγους μόνιμη διαμονή στις ελεύθερες περιοχές.

Εξήγησε πως η τροπολογία του βάζει σε ίση μοίρα Ε/κ με Τ/κ ψηφοφόρους και Τ/κ με Τ/κ ψηφοφόρους. Δήλωσε επίσης πως αν δεν περνούσε η τροπολογία του δεν θα ψήφιζε νόμο για μη ίση μεταχείριση.

Τροπολογίες κατέθεσαν το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ, οι οποίες απορρίφθηκαν.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου επανέλαβε τη διαχρονική θέση του ΔΗΚΟ να μην αλλάζει ο εκλογικός νόμος πριν τις εκλογές, προσθέτοντας πως αυτό το φαινόμενο είναι πολιτικά παντελώς λανθασμένο. Εξήγησε πως η τροπολογία του κόμματος της στόχευε "να περιοριστεί η τροποποίηση του νόμου σε ό,τι διαλαμβάνει η Ευρατόμ και μόνο".

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου απαντώντας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ήρθε πολύ αργά στη Βουλή. Πρόσθεσε πως η τροπολογία των Οικολόγων εισάγει από το παράθυρο την αυτόματη εγγραφή σε ένα κράτος, που αυτό έπρεπε να γίνεται ούτως ή άλλως. Συμφωνούμε με το πνεύμα, συνέχισε η κ. Μαύρου θέτοντας ενώπιον της Ολομέλειας τη θέση του αρμοδίου Υπουργείου και υπηρεσίας ότι θα προέκυπταν σοβαρά προβλήματα λόγω κενών και άλλων προβλημάτων στο αρχείο πληθυσμού.

Ίσως θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να καλυφθούν τα κενά, συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής ανέφερε ότι ο νόμος διορθώνει πολλά προβλήματα που δεν διορθώθηκαν πολύ πριν. Εξήγησε ότι καταργείται η υποχρεωτική ψηφοφορία. Ακολούθως, αφού ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ τοποθετείται αρνητικά στις τροπολογίες ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ, για την τροπολογία Οικολόγων είπε πως υπάρχει ξεκάθαρη συνεδριακή απόφαση του κόμματος του για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά, όπως είπε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με ένταξη πολλών ψηφοφόρων (90.000) στον εκλογικό κατάλογο. Ο κ. Νουρής είπε πως θα κατατεθεί πρόταση νόμου από τον ΔΗΣΥ ώστε η ρύθμιση να ισχύει για όλες τις εκλογές.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι δεν είναι δυνατό τον τελευταίο χρόνο πριν τις εκλογές να γίνονται αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Τον Ιούνιο του 2010 δεν ψηφίστηκε τροπολογία για ψηφοδέλτιο επικρατείας, ενόψει των εκλογών του 2011, είπε και εξέφρασε την ευχή να μην συνεχίσει το φαινόμενο.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως δεν δικαιολογείται για τεχνικά θέματα δικαίωμα δυσμενών διακρίσεων μεταξύ εκλογέων. «Ό,τι θα ισχύσει για τους Ε/κ να ισχύσει και για τους Τ/κ», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι οι πατριωτικές κορώνες είναι συνταγή διχοτόμησης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε πως ο νόμος αφορά την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωκοινοβούλιο και επιβάλλεται να προσελκύσουμε στις κάλπες όσους περισσότερους Τ/κ γίνεται. Ψευδοκράτος και Άγκυρα θα κάνουν ό,τι μπορούν να εμποδίσουν τους Τ/κ να ψηφίσουν, είπε και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ως κατατέθηκε διαχώρισε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες. «Στηρίζοντας την τροπολογία των Οικολόγων θα θέσουμε σε ίση μοίρα τους πολίτες", συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξήγησε ότι η τροπολογία του κόμματος του καταργούσε τη διάταξη για εγγραφή Τ/κ στον εκλογικό κατάλογο, οι όποιοι όπως είπε διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές. Παραχωρούν δικαιώματα σε αυτούς που κρατούν παράνομα τα σπίτια των προγόνων μας και των εκτοπισμένων, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία θα επικαλεστεί τη διάταξη, που περιείχε το νομοσχέδιο για να παγιώσει τα τετελεσμένα της εισβολής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:46

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Η Παλαιστίνη επιδιώκει να ενταχθεί στον ΟΗΕ ως πλήρες κράτος-μέλος
10:58
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.