Δηλώσεις μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό

Το σύνολο των πολιτικών κομμάτων ομόφωνα αποφάσισε την επίσπευση της ψήφισης του Εθνικού Ταμείου Υδρογοναθράκων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας μετά την έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κύριος Προδρόμου πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό έχει οριστεί συνεδρία της επιτροπής οικονομικών της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα για τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.
Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι όλα τα κόμματα εξέφρασαν την ετοιμότητα και αποφασιστικότητά τους για υλοποίησή του, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις της βουλής.
Τόσο η κυβέρνηση όσον και τα πολιτικά κόμματα, είπε, εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να αντιμετωπίσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν κατά την εφαρμογή του ΓεΣΥ.       
Τέλος, σε σχέση με την μεταρρύθμιση στον χώρο της δικαιοσύνης, ο  εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν όταν θα έχουν ενώπιον τους τα σχετικά νομοσχέδια.

Ομόφωνη στήριξη κομμάτων στο ΓεΣΥ

Την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των κομμάτων, με στόχο την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στους τομείς του ΓεΣΥ και της δικαιοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος του  Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
Μιλώντας μετά την έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κύριος Νεοφύτου χαρακτήρισε το ΓεΣΥ ως την πιο σημαντική κοινωνική μεταρρύθμιση, που έγινε ποτέ.
Αποσκοπεί, πρόσθεσε, να δώσει το δικαίωμα στον κάθε ασθενή, πλούσιο ή φτωχό, να έχει το δικαίωμα επιλογής του γιατρού και του νοσηλευτή του.


H Oμοσπονδία εργοδοτών και βιομηχάνων ήταν από την αρχή αντίθετη με το ΓεΣΥ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
Μιλώντας μετά την σύσκεψη στο προεδρικό, στην οποία συζητήθηκε και η πρόταση της ΟΕΒ για αναστολή των εισφορών στο ΓΕΣΥ, ο κύριος Κυπριανού χαρακτήρισε το ΓεΣΥ ως την μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση των τελευταίων ετών, η εφαρμογή του οποίου πρέπει να  προχωρήσει.
Το  ΑΚΕΛ, είπε ο Γενικός Γραμματέας του, ξεκαθάρισε στην σύσκεψη την βούληση και την αποφασιστικότητα του, προς την κατεύθυνση εφαρμογής των αποφάσεων της Βουλής.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι αδήριτη αναγκαιότητα άλλα έτσι όπως σχεδιάστηκε και έτσι όπως πάει να εφαρμοστεί έχει σοβαρά κενά και ελλείψεις, ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ άσκησε δριμεία κριτική στο υπουργείο Υγείας και στον ΟΑΥ για τους χειρισμούς τους όσον αφορα την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Τόνισε, επίσης, ότι η προσπάθεια στοχοποίησης των γιατρών δεν συμβάλει στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και δημιουργεί μόνο προβλήματα.
Ο κύριος Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει σχετικές προτάσεις και επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου να τις αξιοποιήσει.

Το ΓεΣΥ πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα και στην πορεία να αντιμετωπιστούν τα όποια πρακτικά προβλήματα προκύψουν, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ανέφερε ότι πρόσφατα σε συνάντηση με την ΟΕΒ, το ΔΗΚΟ είχε εκφράσει διαφωνία με την εισήγηση για αναστολή των εισφορών για το ΓεΣΥ, πλην όμως, πρόσθεσε, διαπιστώνεται ότι παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου.
Σημείωσε ότι το Δήκο ψήφισε τα νομοσχέδια και τους προϋπολογισμούς υπό τις προϋποθέσεις ότι θα προχωρήσει παράλληλα η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και θα υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Δυστυχώς, είπε, διαπιστώνεται ότι παρουσιάζονται προβλήματα όσον αφορά και τις δύο αυτές προϋποθέσεις.


Το ΓΕΣΥ θα πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί, τόνισε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν όλοι για τις πραγματικές θέσεις τους αναφορικά με το Γενικό Σχέδιο Υγείας και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του.
Είπε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου για φοροαπαλλαγή των ιατρικών εξόδων των ασθενών, κάτι όπως είπε, που θα συμβάλει και στην αποφυγή φοροδιαφυγής ιατρών.

Η Αλληλεγγύη παραμένει προσηλωμένη στη εφαρμογή των νομοθεσιών που έχουν ψηφιστεί για το ΓεΣΥ και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που αυτές προβλέπουν, ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της
Μιχάλης Γιωργάλλας.
Τόνισε ότι πρέπει στην  διάρκεια εφαρμογής του ΓεΣΥ να υπάρχει η ευελιξία για διόρθωση στρεβλώσεων, ελλείψεων και προβλημάτων που ενδέχεται να παρουσιαστούν.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι Οικολόγοι επαναβεβαιώνουν την ψήφο τους για εφαρμογή του ΓεΣΥ στη βάση της Νομοθεσίας, που ψήφισε η Βουλή.
Παράλληλα κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων νομοσχεδίων στη Βουλή.
Ανέφερε, επίσης, ότι πολιτικά κόμματα, διά της πλαγίας οδού, προωθούν τα αιτήματα των γιατρών.


Το ΕΛΑΜ θα συνεχίσει να στηρίζει την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ αλλά παράλληλα θα πρέπει η Κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.  
Τόνισε πως τα όποια εμπόδια υπάρχουν στην εφαρμογή του ΓεΣΥ θα πρέπει να τα επιλύσουν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και η Κυβέρνηση.

Πηγή: ΡΙΚ, Ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:48

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: -13:00- Tρίτη 16 Απριλίου 2024
22:00
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ο Κόμπος
21:32
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων, λέει η Λαγκάρντ
21:25
Έκκληση στις αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων Πηγών Ενέργειας
21:18
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τράπεζα Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
21:14
Τα είπαν τηλεφωνικώς οι Πρόεδροι της Ρωσίας και του Ιράν
21:01
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά του Ιράν, λόγω επίθεσης στο Ισραήλ
20:53
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
20:48
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
18:34
Διασώθηκαν δύο άτομα που επέβαιναν σε μικρό σκάφος στον κόλπο της Λεμεσού
18:31
Στοχεύουμε στη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, λέει η Μαρία Παναγιώτου
18:25
Σε ανοδική τάση ο αγροτουρισμός στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Υφ. Τουρισμού
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.