Στη Βουλή οι καταγγελίες για το Δικαστικό Σώμα

Στη Βουλή στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις καταγγελίες του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη, για διαπλοκή και οικογενειοκρατία στο κυπριακό δικαστικό σύστημα.

Οι καταγγελίες συζητούνται σε υπό εξέλιξη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ενώπιον της οποίας κλήθηκαν και παρίστανται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Μύρων Νικολάτος και τρεις δικαστές του Σώματος, καθώς και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης.
Προσερχόμενος στη συνεδρία, ο κύριος Νικολάτος ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι μετά τη συνεδρία θα διανεμηθεί γραπτό κείμενο.
Κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι η συζήτηση διεξάγεται με πλήρη σεβασμό στον διαχωρισμό των εξουσιών και με μόνο στόχο την αποκατάσταση της εικόνας της δικαιοσύνης στον λαό, με διορθώσεις στα όποια τρωτά ενδέχεται να υπάρχουν. Ο κύριος Ζαχαρίου επεσήμανε ότι τα πλήγματα στη δικαιοσύνη πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης  απαντώντας σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ για ολιγωρία και έλλειψη αντανακλαστικών μπροστά στην κρίση, είπε ότι δεν κρύφτηκε μπροστά στην κρίση, αλλά ξέρει απλώς πότε πρέπει να μιλήσει.
Διευκρίνησε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί των καταγγελιών, αλλά αποκλειστικά για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς σέβεται τη διάκριση εξουσιών.
Ο Ιωνάς Νικολάου είπε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να επισπευσθεί η μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι τα νομοσχέδια συζητήθηκαν με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πριν λάβουν την τελική μορφή. Τόνισε ότι συζητήθηκαν και με τον Γενικό Εισαγγελέα και με τα μέλη του Ανωτάτου, αλλά και με τον Δικηγορικό Σύλλογο.

Πρόεδρος Δημοκρατίας

Δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλειστεί ο Γενικός Εισαγγελέας από την Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του Κώστα Κληρίδη, για παραγκωνισμό του από την Επιτροπή, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους και ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον νομοτεχνικό έλεγχο των νομοσχεδίων για τη δικαιοσύνη.
Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός δικαιοσύνης είχε επαφές κατά τον καταρτισμό των νομοσχεδίων με όλους τους αρμόδιους φορείς, περιλαμβανομένου του Γενικού Εισαγγελέα.
Τόνισε πάντως ότι δεν επιθυμεί να υπάρξει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με θεσμούς
Κληθείς επίσης να σχολιάσει τις εξελίξεις στον χώρο της δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας είπε ότι δεν είναι το πλέον ευχάριστο, προσθέτοντας ότι είναι πάντα καλοδεχούμενες οι υποδείξεις που γίνονται όσον αφορά τη λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης.


ΔΗΚΟ

Ο παραγκωνισμός του Γενικού Εισαγγελέα από την Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, είναι απαράδεκτος και η ευθύνη καταλογίζεται στην Κυβέρνηση, τονίζει το ΔΗΚΟ.
Αυτή η κυβερνητική ενέργεια, αναφέρει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωση, δεν βοηθά στην εκτόνωση της κρίσης στον τομέα της δικαιοσύνης.
Το ΔΗΚΟ προτείνει τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου, ώστε να διασφαλιστεί θεσμικά η αμεροληψία στην απονομή δικαιοσύνης και να προστατευθεί το κύρος της, εφόσον αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η επίμαχη πτυχή της εξαίρεσης δικαστών.

ΑΚΕΛ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού με τοποθέτησή του στην επιτροπή Θεσμών τόνισε ότι αποτελεί ευθύνη και των τριών εξουσιών, μέσα από διάλογο, να καταλήξουν σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ριζοσπαστικών αλλαγών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης. Το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο εδώ και καιρό προειδοποιεί ότι το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης βρίσκεται υπό κατάρρευση, σημείωσε ο κύριος Δαμιανού και επεσήμανε ότι είναι για αυτό το λόγο που δεν χωρεί καμμιά δικαιολογία για τον αποκλεισμό από τις συζητήσεις, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε ο κύριος Δαμιανού, όφειλε να διασφαλίσει την παρουσία του νομικού συμβούλου της Κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η αναφορά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν πρέπει να είναι στις επιτροπές και ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης, αποτυπώνει εκ νέου την έλλειψη σεβασμού της κυβέρνησης στους ανεξάρτητους θεσμούς.

Πρόταση νόμου Δήκο – Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών

Πρόταση νόμου για το ασυμβίβαστο των δικαστών θα καταθέσουν στη Βουλή, την Παρασκευή, από κοινού το ΔΗΚΟ και οι Οικολόγοι-Συνεργασία Πολιτών.
Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, στη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν απόψεις για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ιερές αγελάδες, καθώς και διάκριση εξουσιών στο θέμα των θεσμών και της χρηστής διοίκησης.
Αναμένουμε, πρόσθεσε, την κατάθεση νομοσχεδίων και εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθούν και οι συστάσεις τους.  


Νίκος Κληρίδης

Οι καταγγελίες του αποσκοπούσαν ακριβώς στη διόρθωση όσων στρεβλών παρατηρούνται στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, τόνισε ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, σε παρέμβαση στην εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα".
Είπε ότι υπάρχουν άριστοι δικαστές και από πλευράς κατάρτισης και σε ζητήματα ήθους, προσθέτοντας όμως ότι τα στρεβλά πρέπει να διορθώνονται.
Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι οι εξαγγελίες που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από το 2013 και αφορούσαν τη μεταρρύθμιση στο δικαστικό σύστημα, έπρεπε ήδη να είχαν υλοποιηθεί.
Διατυπώνοντας εξάλλου την προσωπική άποψή του, όπως είπε, ο Νίκος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νομικός σύμβουλος του κράτους, ο Γενικός Εισαγγελέας, έπρεπε να συμμετέχει στην Επιτροπή Μεταρρύθμισης.

Σύνταξη: Σταυρούλα Στεργίδου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γεωργία Ψαριά

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:58

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.