ΠτΔ: Θέμα ωρών να επαναρχίσει η γεώτρηση της Εξον Μόμπιλ στο οικόπεδο 10

Θέμα ωρών είναι να επαναρχίσει η γεώτρηση της Εξον Μόμπιλ στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας τεχνικό πρόβλημα, το οποίο, είπε, αντιμετωπίζεται.

Η ουσία είναι, τόνισε, να υλοποιηθούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί όσον αφορά το ερευνητικό στάδιο, να ολοκληρωθούν οι συμφωνίες για το Αφροδίτη και να διασφαλιστεί, μέσα από συνεργασίες εταιρειών κολοσσών και άλλες συνεργασίες, η στήριξη που θα έχουν οι εταιρείες, από κράτη που συμμετέχουν. Επιθυμία της κυβέρνησης, είπε, είναι να εμπλακεί η γαλλική Τοτάλ και σε άλλα τεμάχια, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα προχωρημένο στάδιο και μετά τον στόχο Δελφύνη, θα ακολουθήσει η δεύτερη γεώτρηση στον στόχο Γλαύκος. Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όσο πιο χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση και όσο πιο σαφής είναι ότι ποτέ δεν είχε ως στόχο να σφετεριστεί τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, τόσο πιο ορθή είναι η αποτρεπτική πολιτική που ακολουθεί. Σημείωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την Τουρκία, είτε ως χώρα που θα ενδιαφερθεί για την αγορά φυσικού αερίου, είτε ως χώρα που θα συνεργαστεί για τη διασφάλιση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, είτε για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτό που απομένει, είναι η επίλυση του κυπριακού και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης χώρας - μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι, γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν με τη λύση του κυπριακού. Αναφερόμενος στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, στην περίπτωση λύσης, ο πρόεδρος Ανααστασιάδης είπε ότι χωρίς αυτόν, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα σύστημα, προσθέτοντας ότι το θέμα της κλήρωσης έχει εγκαταλειφθεί. Εκεί όπου θα υπάρχει αδιέξοδο, εξήγησε, ενδεχομένως να υπάρχει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΓΕΣΥ ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο το ζήτημα της άσκησης, παράλληλα με το ΓΕΣΥ, ιδιωτικής ιατρικής, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη υπηρεσιών δύο ταχυτήτων θα είναι μια διάκριση σε βάρος των ασθενών. Θα ακούσει, τόνισε, τις απόψεις του ΠΙΣ, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η όποια απόφαση δεν θα πρέπει να εκφεύγει των προνοιών του νόμου ή να δημιουργεί δύο ειδών υπηρεσίες, μία ποιοτικών από τους ιδιώτες γιατρούς και μία μαζικών, που θα είναι αυτών που εντάσσονται στο ΓΕΣΥ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι για το ζήτημα της άσκησης ιδιωτικής ιατρικής έγινε ήδη μια λογική πρόταση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, για να επιτρέπεται κατά τα Σαββατοκύριακα σε συγκεκριμένες ώρες.
Αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις ιατρικών εταιρειών που καλούν τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι γι αυτό τον λόγο που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον ΠΙΣ, τονίζοντας παράλληλα ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές παραχωρήσεις ή και βελτιωμένες προτάσεις, για να συναντήσει η κυβέρνηση τα όσα ήγειρε στο παρελθόν ο ΠΙΣ.
Τόνισε ακόμα την αποφαστιστικότητα της κυβέρνησης να πάει μέχρι τέλους, για να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ.

Σύνταξη : Ρόνα Μιχαηλίδου

Πηγή: ΡΙΚ τηλεόραση 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:22

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.