Εκπρόσωπος: Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Η προσπάθεια που κάνει μεθοδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για να πετύχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή θα είναι βιώσιμο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, και ερωτηθείς πότε αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο η Ειδική Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ κα Λουτ και αν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τις συναντήσεις της, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό επιδιώκει ο Πρόεδρος και γενικά η ελληνική κυπριακή πλευρά και γίνεται η προετοιμασία μέσω της κας Λουτ όπως το ζήτησε ο ΓΓ. Με την επάνοδο της κας Λουτ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, με το νέο χρόνο, ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμα, ελπίζουμε να ξέρουμε περισσότερα.
Η προσπάθεια που κάνει μεθοδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι για να πετύχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή θα είναι βιώσιμο.

Μιλώντας για εμπιστοσύνη, η απαλλαγή της χώρας από εγγυήσεις, επεμβάσεις και από τον κατοχικό στρατό της Τουρκίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, για να υπάρξει ακριβώς εμπιστοσύνη και ένα μέλλον που θα φτιάξουμε οι ίδιοι οι Κύπριοι και όχι κάποιοι άλλοι για μας.
Όπως είπε ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ, ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας που θα εξασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Σκοπός και στόχος είναι (να υπάρξει) ένα τέτοιο σύστημα ασφάλειας για να τερματιστεί η μόνιμη απειλή που είναι ο τουρκικός στρατός κατοχής σε επιθετική διάταξη και να τερματιστούν και οι άλλες απειλές που καθημερινά απαγγέλλονται από την Άγκυρα, θέλοντας να επιβάλει δικά της συμφέροντα, σκοπιμότητες και βλέψεις στους Κυπρίους».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να έχει αλλάξει η τουρκική θέση για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται ακριβώς αυτή η διαδικασία για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Στη διάρκεια της διαδικασίας δεν είναι σκόπιμο ούτε προβλέψεις να κάνουμε ούτε να πούμε οτιδήποτε. Αυτό που θα επαναλάβω είναι την καθαρή πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις γραμμές των ΗΕ, σε αυτά που προβλέπουν οι αποφάσεις των ΗΕ, αλλά και με δεδομένο το μεγάλο κεφάλαιο, το κεκτημένο για τη λύση του Κυπριακού, το πλαίσιο Γκουτέρες».

Κληθείς να σχολιάσει κινήσεις εντυπωσιασμού της Τουρκίας περί κοινών της ασκήσεων με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «χωρίς να υπάρχει η ανάγκη για πολλές συζητήσεις, δηλώσεις, ή κινήσεις εντυπωσιασμού, ο ενεργειακός προγραμματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλες οι σχετικές εργασίες συνεχίζονται κανονικά.
Όταν υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους, η ασφαλέστερη απάντηση – και στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας μια απάντηση που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο πάνω από όλα – είναι να ενασκούνται αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα. Τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στον φυσικό πλούτο της Κύπρου ενισχύονται από ένα πλέγμα τριμερών συνεργασιών και τη διεύρυνση τους μάλιστα, με τη συμμετοχή μεγάλων δυνάμεων η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και με τους σχεδιασμούς μας οι οποίοι συμπλέουν μάλιστα, συγκλίνουν, συνταυτίζονται με τον προγραμματισμό ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.

Από τη στιγμή που υπάρχει η στενή συνεργασία με τους μεγάλους ενεργειακούς οργανισμούς, τις εταιρείες, αλλά και τα κράτη από τα οποία προέρχονται, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά κανονικά στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».
Σε ερώτηση πώς προετοιμάζεται η Κυβέρνηση για την έκθεση αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεπικουρούμενος και από τη Διπλωματική Υπηρεσία της χώρας μας, αξιοποιώντας όλα τα διεθνή ερείσματα μας τα οποία δεν είναι λίγα και μάλιστα τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδώσει η προσπάθεια του ΓΓ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και βεβαίως για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Υπενθυμίζουμε ότι όσο υπάρχει κατοχή και ο τουρκικός στρατός κατοχής βρίσκεται μέσα στη χώρα μας είναι αναγκαία η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης. Είναι σημαντικό ότι και τα ίδια τα ΗΕ τόσο εδώ στην Κύπρο όσο και γενικότερα, παρά τη συζήτηση που γίνεται για κάποιες αλλαγές στις ειρηνευτικές δυνάμεις ανά το διεθνές, υποστηρίζουν την ανάγκη της συνέχισης της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο».

Κληθείς να σχολιάσει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά και την ένταση ανάμεσα σε Νετανιάχου και Ερντογάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον με ειδικότερες εξελίξεις, συχνά ανησυχητικές, στην περιοχή μας. Υπάρχουν γύρω μας πηγές έντασης και αστάθειας με πρώτο το μεγάλο πρόβλημα της Συρίας. Είμαστε και μάρτυρες κάποιων αμφιλεγόμενων εξελίξεων. Για τον λόγο αυτό, πρώτα από όλα η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται, και όλες οι Υπηρεσίες προσπαθούν να είναι σε εγρήγορση. Είναι γνωστό ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αυξημένη πίεση από πρόσφυγες, μεταναστευτική ροή και, δυστυχώς, οι εξελίξεις εντείνουν αυτές τις πιέσεις.
Γίνονται όλες οι παραστάσεις στο επίπεδο της ΕΕ, όπου περιμένουμε μια ενεργητικότερη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα προσφύγων και μετανάστευσης, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα σταθερότητας και ασφάλειας. Για αυτό τον λόγο είναι που πιστεύουμε ότι πάντοτε είναι επείγουσα η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα έδινε ένα αντίρροπο μήνυμα σταθερότητας στις εντάσεις και στην αποσταθεροποίηση που επικρατεί στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τις πολλαπλές κινήσεις ανά το διεθνές, με το πλέγμα πολύ στενών σχέσεων συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής δίνει ακριβώς το μήνυμα ότι μπορούν να υπάρξουν σχέσεις συνεργασίας στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι οι αποφάσεις από κάποια κράτη που δημιουργούν αστάθεια, ένταση, όπως είναι η λογική με την οποία κινείται η Τουρκία.
Είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, και της Κύπρου ιδιαίτερα που είναι η πιο κοντινή από της ευρωπαϊκές χώρες στη Συρία, να ελεγχθεί η κατάσταση. Και να μην ξεχνάμε ότι εκτός από τις δυνάμεις της οργανωμένης τρομοκρατίας του ισλαμικού κράτους υπάρχουν και άλλοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή και θα πρέπει όλες οι διεθνείς δυνάμεις να συνδράμουν, ούτως ώστε να υπάρξει σταθεροποίηση και κυρίως να πάψει να θυματοποιείται ο λαός της Συρίας».

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Κοτζιάς είπε πολλά πράγματα τα οποία ήταν ήδη γνωστά και τα υπογράμμισε, και είναι ξεκάθαρες οι δικές του τοποθετήσεις. Όσον αφορά τα περί συνομοσπονδίας, δύο κράτη κλπ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι ενδεχόμενα που απορρίπτονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά και απορρίπτονται διότι δεν θα έδιναν την επιθυμητή λύση στο Κυπριακό.

Οπωσδήποτε απορρίπτονται και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πρόσφατα σε συνεντεύξεις του έχει πει ότι επιδιώκει ένα λειτουργικό σύστημα ομοσπονδίας, για να αποφύγουμε τα χειρότερα που μπορεί να είναι περιπέτειες του τύπου αυτών που προτείνει και προβάλλει η Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε αυτά που προβάλλει η Τουρκία τον τελευταίο καιρό».

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:39

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.