Εκτύπωση αυτής της σελίδας
%PM, %23 %787 %2018 %19:%Δεκ

ΥΠΑΜ : Η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και γι'αυτό εξυπακούει στενή συνεργασία με τη Δύση.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα οφέλη από τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ ανέδειξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Τόνισε ότι η συνεργασία της Κύπρου με τις ΗΠΑ στους τομείς Ασφάλειας και Άμυνας έχει στρατηγικό ορίζοντα προσθέτοντας ότι αυτή η συνεργασία παίρνει σάρκα και οστά στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός.

Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από τις ενέργειες της έχει διασφαλίσει την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της για συνέχιση του ενεργειακού της προγράμματος.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών αλλά και λόγω της παρουσίας του αμερικανικού γεωτρύπανου στην περιοχή, ο υπουργός Άμυνας απάντησε ότι η συνεργασία με τις ΗΠΑ στους τομείς Ασφάλειας και Άμυνας έχει στρατηγικό ορίζοντα και διεξάγεται στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας η οποία δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Αντίθετα, σημείωσε, η ατζέντα αυτή εξυπηρετεί τον στόχο της επίτευξης και διατήρησης της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η Κύπρος, είπε, είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. και αυτό από μόνο του εξυπακούει στενή συνεργασία με τη Δύση. Τόνισε ότι η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ είναι σε τέτοιο επίπεδο που δικαιολογεί και επιβάλλει διεύρυνσή της με τις ΗΠΑ. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή όπου χρειάζεται να επικρατήσει η ασφάλεια και η σταθερότητα για την ευημερία των λαών της περιοχής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου.
Επανέλαβε ότι συνεργασία με τις ΗΠΑ δεν αποκλείει κανένα και το μήνυμα που δίδει η Λευκωσία, όπως και με τις λοιπές συνεργασίες της, είναι ένα μήνυμα ενότητας με όλες τις χώρες που σέβονται η μία τα κυριαρχικά δικαιώματα της άλλης.
Ερωτηθείς εάν θα μπορέσει η Κύπρος να αναπτύξει μηχανισμούς διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, απάντησε ότι οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ χωρίς όμως να επηρεάζεται το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπριακής Δημοκρατίας. Υπέδειξε όμως ότι σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, αλλά με μεθοδικότητα και χωρίς μεγάλα λόγια, η Λευκωσία να κατευθύνεται προς τον στόχο της. Το υπουργείο Άμυνας και γενικότερα η κυβέρνηση, είπε, έχουν αναπτύξει μηχανισμούς διασφάλισης των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε παρατήρηση ότι, η Μόσχα εξακολουθεί να κάνει λόγο για στρατικοποίηση της Κύπρου και δείχνει ενοχλημένη, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι η Κύπρος υποστηρίζει την άμεση απομάκρυνση όλων των στρατευμάτων και την εξεύρεση μιας λύσης στo πλαίσιο που τέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην οποία θα διαφυλάσσονται οι βασικές ελευθερίες της μιας ιθαγένειας, μιας οντότητας, μιας διεθνούς προσωπικότητας, απαλλαγμένης από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι από την άλλη, η Κύπρος δεν πρέπει να αγνοεί ότι η γεωπολιτική της θέση σε συνδυασμό με τη δημοκρατία και τη σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα, ευνοούν τη διατήρηση συνεργασιών με τρίτες χώρες με μοναδικό στόχο την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ως εκ τούτου, είπε οι διευκολύνσεις που η Κύπρος παραχωρεί σε φίλιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, εδραιώνουν τον κυρίαρχο ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίζει στην περιοχή.
Ανέφερε ακόμα ότι η συνεργασία που διατηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Ρωσία και αφορά τη συντήρηση και αγορά ανταλλακτικών για τα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, δεν επηρεάζεται και ούτε θα πρέπει να επηρεάζεται από όποιες άλλες συνεργασίες, αναπτύσσει η Κύπρος.

Πηγή: ΡΙΚ Τηλεόραση

Τελευταία τροποποίηση στις %PM, %23 %808 %2018 %20:%Δεκ