KE:Νέα συνάντηση Προέδρου με Λουτ τις επόμενες ημέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συναντήσει εκ νέου την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ τις επόμενες ημέρες, μετά τη συνάντησή της και με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντησή Αναστασιάδη - Λουτ, στο Προεδρικό, δημιουργική και παραγωγική.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συνάντηση αφορούσε τόσο τους όρους αναφοράς, όσο και τα κρίσιμα θέματα που συναποτελούν το κυπριακό ζήτημα.

«Βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και την συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν κατατέθηκαν οποιεσδήποτε ιδέες από την κ. Λουτ ή από την ε/κ πλευρά, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι «έγινε μια παραγωγική και δημιουργική συζήτηση».

Ερωτηθείς εάν το μήνυμα που κομίζει η κ. Λουτ από την Άγκυρα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, απάντησε ότι έγινε μια συζήτηση για τους όρους αναφοράς και τα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού. «Η κ. Λουτ έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο και δεν κομίζει μηνύματα», επεσήμανε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει οτιδήποτε γραπτώς, ο Εκπρόσωπος είπε: «'Οχι δεν υπάρχει κανένα γραπτό έγγραφο αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει ενδεχόμενο κοινής συνάντησης των δύο ηγετών με την κ. Λουτ.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στο Euronews για το θέμα του φυσικού αερίου και εάν υπάρχει διασύνδεση με την σύγκλιση για την πληθυσμιακή αναλογία 4:1, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι επί της ουσίας ο Πρόεδρος είπε ότι πρέπει να είναι σαφές πως εφόσον ο φυσικός και ο ενεργειακός πλούτος είναι αρμοδιότητα του κράτους εξ ονόματος όλων των Κυπρίων, η τ/κ κοινότητα θα έχει το μερίδιό της.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, είμαστε στη φάση της διερεύνησης και μέχρι τη στιγμή της εμπορικής αξιοποίησης υπάρχουν αρκετά χρόνια, «θα μπορούσε κανείς να πει περισσότερα από 5 χρόνια». Επομένως, πρόσθεσε ο κ. Προδρόμου, υπάρχει υπεραρκετός χρόνος να λυθεί το Κυπριακό – και αυτός είναι ο κύριος στόχος – να έχουμε μια συμφωνία για λύση.

«Και στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα επικαλεστούμε και την σύγκλιση που υπήρχε παλιότερα και στις διαπραγματεύσεις για μία λογική διάθεση των εσόδων από το φυσικό αέριο». Επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, εκ μέρους μόνο των Ε/κ, προσπαθεί να οικειοποιηθεί τον φυσικό πλούτο, δήλωσε ο κ. Προδρόμου.

«Τουναντίον, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργεί εξ’ ονόματος όλων των πολιτών και όταν έρθει η ώρα που θα υπάρχουν έσοδα, οπωσδήποτε θα υπάρχει και ο μηχανισμός διαμοιρασμού του οφέλους για όλους τους Κύπριους πολίτες».

Ο στόχος, είπε ο κ. Προδρόμου, «για να μην τον χάνουμε από μπροστά μας», είναι μέχρι τότε να υπάρξει λύση του Κυπριακού και σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο θα υπάρξουν οι μηχανισμοί και θα μπορούν να επωφεληθούν όλοι από το φυσικό αέριο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως όλοι οι Κύπριοι πολίτες, και οι Τ/κ, η τ/κ κοινότητα, θα έχει το μερίδιο που της αναλογεί. Λαμβάνουμε υπόψιν ότι υπήρξε ήδη μια σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις, αλλά προσδοκούμε στη συμφωνία για λύση του Κυπριακού, όπου το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να το χειρίζεται το κεντρικό κράτος και θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι πολίτες, κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.