Παυλόπουλος: Η ΚΔ δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία

Την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

«Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήδη έχουν εφαρμοσθεί έναντι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Επιπλέον, ο κ. Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σλοβένο ομόλογό του, έστειλε σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της πΓΔΜ ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί αυθαίρετες και αλυτρωτικές ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί «διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα», ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας προς την ΠΓΔΜ αναφορικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τόνισε ωστόσο ότι αυτή προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και την υλοποίηση των συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα χώρα.

«Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της πΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, ευνοώντας την ευρωπαϊκή προοπτική της, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, του ειλικρινούς σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας.

«Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 –οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες– πρέπει να γίνονται απ` όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ` αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στον Σλοβένο ομόλογό του Μπόρουτ Πάχορ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε την προσωπικότητά του, προσθέτοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σλοβενίας είναι διαχρονικά εξαιρετικές και εδράζονται σε παραδοσιακές σχέσεις φιλίας, «που απορρέουν αφενός από την ιστορία των λαών μας και, αφετέρου, από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Έχουμε εμπράκτως αποδείξει τον σεβασμό μας στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, ιδίως στα πεδία εκείνα που αφορούν την εμπέδωση της Ειρήνης, τον σεβασμό των ιδεωδών της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και την υπεράσπιση, δίχως καμία έκπτωση, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Την κοινή μας αυτή στάση τεκμηριώνει, και μάλιστα αμαχήτως, η πορεία των χωρών μας τόσο στο πλαίσιο της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:07

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Εθνικό Συμβούλιο την Παρασκευή για το Κυπριακό
10:22
Αρχαία ναυπηγεία στον Πωμό - 31 - Απριλίου 2024
10:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.