ΥΠΑΜ: Βρισκόμαστε δίπλα από τους φίλους της Αιγύπτου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας

Mήνυμα ενότητας στέλνει η Κύπρος από κοινού με την Αίγυπτο και την Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, από το Κάιρο, λίγες μόλις ώρες πριν την επίσημη έναρξη της μεγάλης Αμυντικής Έκθεσης της Αιγύπτου EDEX 2018.

Στην έκθεση αυτή όπου συμμετέχουν 41 χώρες, η Κύπρος αλλά και η Ελλάδα δίνουν το δυναμικό παρών. Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να παραστεί ο ομόλογός του Υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι. «Βρισκόμαστε στην Αίγυπτο, μετά από πρόσκληση της Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγού Μοχάμεντ Ζάκι, με σκοπό να παρακολουθήσουμε την στρατιωτική έκθεση η οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Αίγυπτο.

Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να δώσω τις ευχές μου στην Αίγυπτο για καλή επιτυχία της έκθεσης. Πρόκειται για μία στρατιωτική έκθεση που θέλει να προβάλλει την αμυντική βιομηχανία της Αιγύπτου, αλλά και τις δυνατότητες των δυνάμεων της Αιγύπτου», τόνισε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημασία της συμμετοχής της Κύπρου στην μεγάλη αυτή αιγυπτιακή αμυντική έκθεση, ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι «καταρχήν, είναι τιμή για μας να παραστούμε εδώ, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου. Δεύτερον, δηλώνουμε το «παρών» μας σε κάθε ενέργεια που γίνεται από τις αιγυπτιακές αρχές σε αυτόν τον τομέα. Και έμπρακτα, δεν είναι μόνο στα λόγια ότι είμαστε συνέταιροι και φίλοι και συνεργάτες.

Επίσης, όμως, στα πλαίσια προώθησης συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, για να υπάρχει περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των αιγυπτιακών δυνάμεων και των κυπριακών δυνάμεων και των ελληνικών δυνάμεων, θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο μας για να πάρουμε και νέες ιδέες αλλά και να ανταλλάξουμε κάποιες εμπειρίες που έχουμε και εμείς σε αυτόν τον τομέα, αλλά και να στηρίξουμε τις προσπάθειες της Αιγύπτου σε αυτόν τομέα».

Να σημειωθεί επίσης ότι το πρωί της Δευτέρας, στα πλαίσια της παρουσίας τους στην Διεθνή Αμυντική Έκθεση, οι τρεις Υπουργοί Άμυνας της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν μία τριμερή συνάντηση.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Υπουργός κ. Αγγελίδης τόνισε ότι «έχει καταστεί πλέον θεσμός αυτή τριμερής συνεργασία, η οποία όντως έχει λάβει σάρκα και οστά, με πολλές κοινές ασκήσεις, εκπαιδεύσεις αλλά και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των τριών χωρών.

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας συνεργασίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Και το αποτέλεσμα είναι να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας.

Και επίσης, δημιουργείται ένα καθεστώς ασφάλειας, ένα καθεστώς που ουσιαστικά δηλώνει ότι χώρες οι οποίες νοιάζονται για την ανατολική Μεσόγειο, δημιουργούν ένα κλίμα ειρήνης, και, εν τέλει, ανάπτυξης για τους λαούς τους».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην κοινή στρατιωτική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 7», ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι «από εκεί, έχουμε εξάγει πολύ καλά συμπεράσματα όσον αφορά τη συνεργασία των τριών δυνάμεων στα πλαίσια επιχειρήσεων. Θα αξιολογηθούν αυτού του είδους οι ασκήσεις και στη συνέχεια θα λάβουμε αποφάσεις οι οποίες να εδραιώσουν αυτό το κλίμα ασφάλειας και ενότητας στην περιοχή μας».

Και προσέθεσε ότι «είναι γεγονός ότι υπάρχει ένα momentum συνεργασίας σε διάφορους τομείς, με πρωταρχικό βέβαια θέμα την ενεργειακή ασφάλεια. Είναι ένας τομέας ο οποίος απασχολεί αυτές τις χώρες. Και σίγουρα, απασχολεί και την Ευρώπη γενικότερα γιατί πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα λάβει αρκετά οφέλη εάν υπάρχει αυτή η σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε το θαυμασμό του και για το έργο των Κυπριών που ζούνε στην Αίγυπτο, δράττοντας της ευκαιρίας για να τους ευχαριστήσει, «γιατί το έργο που επιτελούν τόσο για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα, είναι μεγάλο. Η παρουσία τους εδώ – με τις διάφορες δυσκολίες που έχουν – δηλώνει ότι είναι άνθρωποι που νοιάζονται και για τις οικογένειές τους αλλά και για την πατρίδα τους. Με κάθε ευκαιρία, δηλώνουν για τον Ελληνισμό, και είμαστε στη διάθεσή τους για όποια δυσκολία αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα, έτσι ώστε να διευκολύνουμε την επιβίωσή τους.

Τέλος, αναφορικά με το μήνυμα της Κύπρου στο λαό της Αιγύπτου, ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «σε κάθε στιγμή, σε κάθε προσπάθεια, θα βρισκόμαστε δίπλα από τους φίλους της Αιγύπτου, οι οποίοι φαίνεται ότι καθημερινά κάνουν το δικό τους αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Και εμείς με τη σειρά μας, σε κάθε ευκαιρία, στα Συμβούλια της Ευρώπης, δηλώνουμε αυτές τις ενέργειες και προσπάθειες που κάνουν οι αιγυπτιακές αρχές, έτσι ώστε μαζί να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Αίγυπτος είναι μία χώρα η οποία θέλει τη σταθερότητα στην περιοχή και αγωνίζεται για αυτό το ζήτημα».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:08

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.