Oλοκληρώθηκε η Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε το πρωί για μιάμιση ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώνει για τις συνομιλίες του με την Τζέιν Χολ Λούτ και τον Μουσταφά Ακκιντζί τον περασμένο μήνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία, παραβιάζοντας τον Κυπριακό εναέριο χώρο.


Πραγματοποίησαν πτήσεις στο πλαίσιο εκδηλώσεων στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

ΔΗΣΥ

Πλήρης η ικανοποίηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στις συναντήσεις και των δύο, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δησύ Αβέρωφ, επαναβεβαιώθηκε από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων του Οηέ σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και στο πλαίσιο που έθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο κύριος Νεοφύτου τόνισε ότι το μελλοντικό κράτος πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργούνται προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και να υπάρχει ασφάλεια.
Αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τις καλές του υπηρεσίες, ο πρόεδρος του Δησύ ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως αν έχει κάποιες ιδέες η Τζειν Χολ Λούτ για τη μεθοδολογία της διαδικασίας, θα είναι εκτός του πλαισίου που έχει καθοριστεί.
Αλλωστε πρόσθετε η έκθεση Γκουτέρες είναι σαφέστατη στη θέση ότι αν ξεκινήσει μια νέα διαδικασία, δεν μπορεί να είναι ανοικτού τέλους.

ΑΚΕΛ


Εισερχόμαστε σε καθοριστική περίοδο σε σχέση με τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Η διαμόρφωση των όρων αναφοράς, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, θα ξεκαθαρίσει που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε.
Απήθυνε επίσης έκκληση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία και να συνεχισθεί η συζήτηση, στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.
Ο γενικος γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε ωστόσο ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κατάληξη στους ορους αναφοράς κάτι που θα αποτελούσε, όπως είπε, πολύ αρνητική εξέλιξη.


ΔΗΚΟ

Σε επιμονή στη συμφωνία των όρων αναφοράς που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.
Τόνισε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτική ώστε να μην διασυνδεθούν με τους όρους αναφοράς, θέματα οπως η ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ,αλλά και η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, οπως προκύπτουν από τις ενεργειακές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Δήκο, η τυχόν επανέναρξη των συνομιλιών θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την καλή θεληση της Τουρκικής πλευράς, θέληση την οποία δεν βλέπει να υπάρχει.

ΕΔΕΚ

​​​Ανησυχία για πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα προκυψουν αν δεν διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα θα έχουν σχέση με τους όρους αναφοράς και την επανέναρξη μιας νέας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος οφείλει να χειρίστει το ζήτημα με υπευθυνότητα και πρόσοχή.
Ο κύριος Σιζόπουλος τόνισε ότι η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει έγγραφο για το πως μπορεί ο Πρόεδρος να χειριστεί το συγκεκριμένο ζήτήμα και επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του προεδρού να αξιοποιησει αυτες τις προτάσεις για βελτιωση και εμπλουτισμό των δικων του θέσεων και για την αξιοποίηση τους για άποφυγη πιέσων που ενδεχομένως να δεχθεί για να ακολουθήσει διαδικασίες,οι οποίες ενδεχομένως να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες και αρνητικές.


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

​​​Οι όροι αναφοράς δεν πρέπει να περιέχουν υποχωρήσεις της πλευράς μας, για χάριν της επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πολυς Παλλήκαρος.Επεσήμανε επίσης οτι είναι σημαντικό να μην γίνουν αποδεκτά χρονοδιαγράμματα για τις συνομιλίες που αναμένεται να επαναρχίσουν.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Το Κυπριακό οδηγείται προς ανοικτές κατευθύνσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, τονίζοντας ότι στην προσπάθεια διαμόρφωσης κοινών όρων αναφοράς θα χρειαστεί καλή προετοιμασία και επιμονή σε ζητήματα αρχών.
Ο κύριος Λιλλήκας ανέφερε ότι την Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προβληματίσουν ολα τα ανοικτά ενδεχόμενα, οπως σε περίπτωση μή-συμφωνίας λύσης, τι θα σημαίνει το αδιέξοδο, ποιες θα είναι οι συνέπειες και πως αποτρέπονται προληπτικά.
Η ίδια προετοιμασία, πρόσθεσε ο κύριος Λιλλήκας, θα πρέπει να γίνει αν δεν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου.
Εξέφρασε την ευχή για εθνική ομοψυχία και ενότητα, σε αυτά που συμφωνούν όλοι.

ΕΛΑΜ

Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.
Τόνισε ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και η πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο δράσης το οποίο θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και της κυπριακής δημοκρατίας.
Δεν νοείται,πρόσθεσε ο κύριος Χρήστου,η πολιτική ηγεσία ενος τόπου να συνέρχεται και να ανταλλάσσει απόψεις για την διάλυση του ίδιου κράτους το οποίο υπηρετεί και την δημιουργία ενός νέου που θα παγιώνει τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Σύνταξη: Κωνσταντίνος Τσιντάς, Φίλιππος Φιλίππου, Ρολάνδος Σκέττος, Μάριος Καραολής

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:38

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.