Αισιοδοξία ΥΠΕΞ για επανέναρξη των συνομιλιών

Αισιοδοξία ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς οι οποίοι θα οδηγήσουν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Νίκι Χέιλι, στην οποία κυριάρχησαν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι «σύντομα η κα. Λουτ θα βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά θα επισκεφθεί και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, ώστε να καθοριστούν το συντομότερο δυνατόν οι όροι αναφοράς οι οποίοι θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με την ελπίδα θετικής κατάληξης το συντομότερο δυνατόν».
Σε ερώτηση για το πού στηρίζει την αισιοδοξία του ότι θα προκύψει συμφωνία στους «όρους αναφοράς» και θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

“Η αισιοδοξία μου προκύπτει από την παρουσία μου στη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα. Λουτ. Από την συζήτηση που έγινε, από τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης, από το πολύ έντονο ενδιαφέρον της κα. Λουτ, από τον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματα, θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς, οι οποίοι θα οδηγήσουν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο κ. Χριστοδουλίδης συζήτησε τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο σε ημίωρη συνάντηση του με την πρέσβειρα Χέιλι. Η συνάντηση έλαβε χώρα στα γραφεία της αμερικανικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την συζήτηση «πολύ καλή, ανοιχτή και ειλικρινή».

Παρόντες ήταν επίσης ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου και η διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Μαρία Χατζηθεοδοσίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών θεώρησε θετικό το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια του ΓΓ και της κα. Λουτ και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.
Αναφερόμενος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με την προσέγγιση για την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, «χωρίς φυσικά να αγγίζουμε τη βάση στην οποία εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τη διμερή διάσταση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως από τη συζήτηση διαπίστωσε ότι οι στόχοι είναι κοινοί.

«Από τη μία να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό που οι ΗΠΑ και ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. στηρίζουν την προσπάθεια. Αλλά και σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κοινή προσέγγιση που έχουμε είναι η ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς της χωρίς να αγγίζουμε τους όρους εντολής, βάσει των οποίων η δύναμη εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1964».


Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως γίνεται κατανοητό ότι η όποια συζήτηση σε σχέση με το μέλλον την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενδεχομένως να λειτουργεί για κάποιους ως κίνητρο για μη επανέναρξη των συνομιλιών, στοχεύοντας σε ουσιαστικές αλλαγές, περισσότερο όσον αφορά το πώς εγκαταστάθηκε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο το 1964.

«Είναι γνωστή η τουρκική προσέγγιση από το 1964 και σε σχέση με το ψήφισμα 186 αλλά και τη λειτουργία τη ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο με φιλοξενούσα χώρα την Κυπριακή Δημοκρατία. Όλα αυτά συζητήθηκαν και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα των συζητήσεων αλλά και τα όσα έχω ακούσει».

Σε ερώτηση για τη δήλωση προθέσεων που υπέγραψε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η δήλωση είναι βασισμένη σε μια θετική προσέγγιση, σε μια θετική ατζέντα και δεν στρέφεται ενάντια στην όποια τρίτη χώρα.

«Εργαζόμαστε μαζί με τις ΗΠΑ, αλλά και άλλα κράτη της περιοχής, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης για να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σαφώς πιο αποτελεσματικά αν υπάρχει αυτή η συνεργασία».

Επισήμανε ότι η Κύπρος επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία.

«Είναι εξάλλου μια υποχρέωση που απορρέει και από την υποχρέωση της για την ευρωπαϊκή της προοπτική, έτσι ώστε να μπορεί η Τουρκία να συμμετάσχει στο διάλογο που αναπτύσσεται στην περιοχή, όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά και για πολλά άλλα θέματα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία. Αν η Τουρκία σέβεται το διεθνές δίκαιο, αν μοιράζεται το ίδιο όραμα που έχουμε με τα άλλα κράτη για την περιοχή. Και φυσικά επιθυμούμε η Τουρκία να συμμετάσχει σ’ αυτό το διάλογο που αναπτύσσεται».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία αναφέρεται στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Επανέλαβε ωστόσο, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες Τούρκων επισήμων, ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες που διαχρονικά γίνονται, είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Η παρουσία όλων αυτών των κολοσσιαίων εταιρειών είναι ξεκάθαρος ψήφος εμπιστοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι αναφερόμενος σε ενέργειες εννοεί «όλες εκείνες οι ενέργειες που κατά κύριο λόγο είναι σε διπλωματικό επίπεδο».

«Η δική μας προσπάθεια είναι μέσα από τις διπλωματικές ενέργειες, μέσα από το διάλογο, να μπορούν να βρεθούν λύσεις. Ποτέ οι στρατιωτικές επιλογές δεν ήταν προσφερόμενη λύση, είτε στα θέματα της περιοχής μας ή γενικότερα τα θέματα πού αφορούν το γενικό σύστημα», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:40

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.