Κυπριακό - ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη συνάντηση ΥΠΕΞ - Χέιλι

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης στη Νέα Υόρκη, του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με την Μόνιμη αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

Μιλώντας στο τρίτο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διασυνδέσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι στόχος τόσο της Λευκωσίας όσο και της Ουάσιγκτον είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, αφού προηγουμένως υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση με τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ο κύριος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι είναι σημαντικό, η αποστολή της Τζειν Χολ Λουτ στην Κύπρο να στεφθεί με επιτυχία, αφού αν δεν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του, ο κύριος Χριστοδουλίδης διαπίστωσε ότι εκτίμηση των συνομιλητών του, είναι ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκέντρωση εξουσιών, μπορεί να δώσει διέξοδο στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής.
Απέρριψε επικρίσεις ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αμφισβητεί την έννοια της πολιτικής ισότητας και έκανε λόγο για λανθασμένες ερμηνείες.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης θα παρακαθήσει το βράδυ σε δείπνο που παραθέτει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε διάφορες προσωπικότητες.
Οι δύο Υπουργοί είχαν συναντηθεί και την περασμένη Τρίτη στην Ουάσιγκτον και συζήτησαν το Κυπριακό, καθώς και διμερή και περιφερειακά θέματα.

Σημαντική η δήλωση προθέσεων Λευκωσίας - Ουάσινγκτον

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών τη δήλωση προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον για θέματα ασφάλειας.
Για πρώτη φορά, είπε, καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας στα θέματα ασφάλειας είτε στις διμερείς σχέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται, είπε, για ξεκάθαρη πρόθεση για ενίσχυση της συνεργασίας, η οποία, ξεκαθάρισε, δεν στρέφεται εναντίον κανενός τρίτου κράτους.
Ερωτηθείς κατά πόσο η συμφωνία είναι ενδεικτική του προσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κύριος Χριστοδουλίδης, είπε, ότι εν έτει 2018, δεν υπάρχει το δίλημμα της επιλογής μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Ο προσανατολισμός, είπε, ξεκαθάρισε το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε σχέση με το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για συμμετοχή στις τριμερείς συνεργασίες που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κύριος Χριστοδουλίδης, διευκρίνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες,  θα συμμετάσχουν στη βάση συγκεκριμένων θεμάτων που τις ενδιαφέρουν, προσθέτοντας ότι ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν πρόκειται, τόνισε, οι τριμερείς σχηματισμοί να μετατραπούν σε τετραμερείς.


Σύνταξη: Κατερίνα Μηλιώτη

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:41

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Επιστολή ΑΚΕΛ στον υπουργό Οικονομικών για την πράσινη φορολογία
12:18
Ελλάδα: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες
11:47
Σε ατύχημα αποδίδεται η έκρηξη στο Ιράκ
11:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
11:17
Ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού «Διά χειρός Αττίλα» της Κάτιας Χριστοδούλου στον Ψηφιακό Ηρόδοτο
11:13
Περισσότερες από 10 νομοθεσίες αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Υγείας
10:32
Βαφεάδης: Τη Δευτέρα η επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία για την ανάπτυξη στη Λάρνακα
10:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.