ΠτB: Η ΕΚ ηγεσία να συνεχίσει τον αγώνα της για δικαίωση

Πιστή και με απόλυτη προσήλωση στον στόχο της, η ελληνοκυπριακή ηγεσία οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα της για αποκατάσταση του δικαίου στην πατρίδα μας, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Μιλούσε κατά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου λόχου 211 Τάγματος Πεζικού Εφέδρων και Κληρωτών Αξιωματικών, Οπλιτών και Εθελοντών κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, στο Καϊμακλί.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, η αποκατάσταση του δικαίου προϋποθέτει σαφώς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την κατάργηση των εγγυήσεων και τη συμφωνία για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα σέβεται και θα εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού.

Συμπλήρωσε ότι μια τέτοια μορφή λύσης θα πρέπει να βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, καθώς και στις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. «Οποιαδήποτε λύση βρίσκεται εκτός αυτού του πλαισίου, θα συνεπάγεται αυτομάτως το ξεπούλημα της πατρίδας μας, των αρχών μας, της ιστορίας μας» είπε.

Στον επιμνημόσυνο λόγο, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε εξάλλου ότι θα πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι, εν έτει 2018, τα εδάφη μας συνεχίζουν να καταπατούνται και να αποτελούν λεία στα χέρια της τουρκικής επεκτατικότητας.

«Και ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να μας προβληματίζει και να μας παρακινεί να δράσουμε, η όλη στάση της Τουρκίας, η οποία -παρόλο που καταπατεί κάθε όριο νομιμότητας και δικαίου- διεκδικεί ολοένα και πιο πολλές δικαιοδοσίες επί των κυπριακών εδαφών, των κυπριακών θαλασσών, των περιουσιών και των κεκτημένων του κυπριακού λαού» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη, είναι προφανές, ότι η Τουρκία είναι πολύ πιο ισχυρή από εμάς και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ηγηθεί της όλης κατάστασης και να οδηγήσει τις διαδικασίες προς την επίτευξη μιας λύσης, η οποία θα ικανοποιεί τις δικές της απαιτήσεις και επιδιώξεις, εξυπηρετώντας τα διαχρονικά ιμπεριαλιστικά της σχέδια, για εξασφάλιση πολιτικού και στρατιωτικού ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου.

«Εντούτοις, η δική μας πλευρά σε καμιά περίπτωση δεν δικαιούται να οπισθοχωρήσει και να συμβιβαστεί στην αδικία, ως ένας στρατιώτης δειλός και ρίψασπις. Μια τέτοια αντίδραση δεν μας την επιτρέπει το παρελθόν μας, η ιστορία μας, καθώς και οι αξίες που κουβαλούμε μέσα μας, ως Έλληνες αυτού του τόπου» ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε εξάλλου στην αναβάθμιση του υφιστάμενου κράτους, μέσω της ενίσχυσης των κρατικών δομών και της εξυγίανσης των θεσμών και των μηχανισμών. Πεποίθησή μου, είναι πως μόνο ένα σύγχρονο κράτος, με στερεά θεμέλια και ισχυρές εσωτερικές ισορροπίες, δύναται να διεκδικήσει τα δίκαιά του, εξασφαλίζοντας και τη στήριξη των διεθνών πολιτικών παραγόντων, σημείωσε.

Αναφερόμενος στους άντρες του 3ου λόχου, είπε ότι δεν λιποτάχτησαν, ούτε ολιγώρησαν καμιά στιγμή, αλλά αντιστέκονταν και μάχονταν μέχρι τέλους. Αποτίνουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους άνδρες μας, που υπηρέτησαν μέχρι εσχάτων τις αρχές της νομιμότητας και της δικαιοσύνης, εις το όνομα της πατρίδος και του Έθνους και αντλούμε την ίδια στιγμή διδάγματα ηθικής και ανδρείας, λαμβάνοντας το έναυσμα για την εκπλήρωση των δικών μας σύγχρονων αγώνων και στόχων, νκατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:59

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.