KE: Θέλουμε επανέναρξη του διαλόγου από εκεί που διακόπηκε

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν παραμένει βασική επιδίωξη της Κυβέρνησης τόσο γιατί μέχρι τη διακοπή τους είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όσο και λόγω της ύπαρξης του πλαισίου Γκουτέρες και των παραμέτρων του, που θα καταστήσουν την Κύπρο κανονικό κράτος, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.


Σημείωσε δε ότι για σκοπούς ενίσχυσης των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, χωρίς έλεγχο από την Τουρκία, η Κυβέρνηση αξιοποιεί και τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.

Ο κ. Προδρόμου μιλούσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Ψιμολόφου, Γρηγόρη Λουβιά και Κυριάκου Θεοφάνους, που έπεσαν πιστοί στο καθήκον για την πατρίδα, το 1964 και το 1968. Έκανε επίσης αναφορά στα αδέλφια Ευγένιο και Χρίστο Χρυσοστόμου, στον Νίκο Χρυσάνθου και στον Στέλιο Γεωργίου Ππασιά, οι οποίοι συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων.

«Βασική επιδίωξη του Προέδρου μας και της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί όπου αυτές διακόπηκαν εξαιτίας της απροθυμίας της Τουρκίας. Να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση από εκεί όπου διακόπηκε, γιατί μέχρι τότε είχε σημειωθεί πρόοδος που πρέπει να κρατήσουμε» είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι είχε κατοχυρωθεί η αυθεντική δημογραφική σύνθεση του κυπριακού λαού (4 προς 1) και είχε ξεκινήσει συζήτηση για τη γεωγραφική σύνθεση των δυο πολιτειών πάνω σε χάρτη για πρώτη φορά.

«Αλλά και διότι έχουμε το Πλαίσιο Γκουτέρες. Με τις έξι παραμέτρους που διέκρινε ο Γενικός Γραμματέας και ανάμεσά τους τα ζητήματα ασφάλειας, κατάργησης των εγγυήσεων/παρεμβάσεων και αποχώρησης του τουρκικού στρατού, που θα κάνουν την Κύπρο κανονική χώρα, με κανονικό σύγχρονο κράτος» σημείωσε.

«Επιμένει ο Πρόεδρος. Διεκδικεί η Κυβέρνηση και μαζί πιστεύω όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μια συμφωνία για έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά και μια λειτουργική σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτεία που θα διαρκέσει και θα επιτρέπει στο λαό μας να αναπτύξει πλήρως όλες τις αρετές του και να κερδίσει όλες τις δυνατότητες που έχουμε για ένα κοινό μέλλον ασφάλειας και ευημερίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά στηριζόμενη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της ευημερίας είναι κοινό με τους Τουρκοκυπρίους και είναι αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση και κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να επιλέξουν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον, αποφεύγοντας τις περιπέτειες και αυτή την επιχείρηση που εξελίσσεται, με απώτερο σκοπό να αναιρεθεί η ίδια η δική τους ιδιαίτερη υπόσταση και να απορροφηθούν σε μεγαλομανικά σχέδια επιστροφής στην οθωμανική εποχή.

Την ίδια ώρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αξιοποιώντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, τις σημαντικές συμμαχίες με τα γειτονικά κράτη που γίνονται στρατηγικοί εταίροι της Κύπρου μέσα από ένα πλέγμα τριμερών συμμαχιών, τη θέση της Κύπρου μέσα στην ΕΕ, αλλά και το ρόλο της ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την ταραγμένη περιοχή, η διακυβέρνηση έχει τα τελευταία χρόνια αναβαθμίσει σε στρατηγικό επίπεδο και τη σχέση με τις ΗΠΑ, διατηρώντας πάντα τις πολύ καλές σχέσεις και με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, είπε, δεν παραλείπει την ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας με πολύ σημαντικές χώρες και ανερχόμενες δυνάμεις, όπως είναι η Ινδία –μια σταθερά φιλική χώρα από τη δεκαετία του 1960- τον Πρόεδρο της οποίας, κ.Κόνβιντ, υποδέχεται αύριο σε επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Με σκοπό βεβαίως να ενισχύσουμε την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και απελευθέρωσης της Κύπρου, χωρίς έλεγχο της Τουρκίας» επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε διαβεβαίωσε παράλληλα, για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να επιμείνει ακούραστα, έτσι που να πετύχει επιτέλους να εκδηλωθεί η απαιτούμενη διάθεση και συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες, οι οποίες και θα οδηγήσουν σε απαντήσεις στα ερωτήματα των συγγενών των αγνοουμένων, που πονούν και προσμένουν να μάθουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:51

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Στάσιμες οι εργασίες για την προβλήτα στο Βασιλικό
09:07
Υπουργός Παιδείας: Σκοπός η αυτοπροστασία των παιδιών
08:59
Πολίτης εντόπισε πτώμα σε αποσύνθεση στην Σωτήρα
06:42
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
06:20
Σε ανταγωνιστικότερη βιομηχανία από φθηνότερη ενέργεια προσβλέπει ο Υπ. Ενέργειας
06:06
Βρετανία: Εγκρίθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα
06:05
Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης
05:58
23 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
05:51
Πόλεμος στο Ισραήλ: Προ των πυλών η επιχείρηση στη Ράφα
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
05:31
Ο Καναδάς αντιμέτωπος ήδη με τις πρώτες πυρκαγιές της χρονιάς
05:19
Στα Ιωάννινα φτάνει σήμερα η Ολυμπιακή Φλόγα
05:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.