Παρέμβαση της Κύπρου σε ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Κύπρος συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 29 Αυγούστου 2018, η Βρετανική Προεδρία του Σώματος με θέμα την «Διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας: Διαμεσολάβηση και Διευθέτηση Διενέξεων». 

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κα Πόλυ Ιωάννου, υπογράμμισε κατά τη συζήτηση πως η Κύπρος – ως κράτος που βρίσκεται σε διένεξη – έχει μεγάλη πείρα ως αποτέλεσμα της δικής της ειρηνευτικής διαδικασίας, παρότι στην περίπτωση του Κυπριακού, ο ΟΗΕ δεν είναι διαμεσολαβητής και η διαδικασία είναι ιδιοκτησία των Κυπρίων.

Η Αντιπρόσωπος της Κύπρου πρόσθεσε πως η διαμεσολάβηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο που προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ για την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, αλλά πρέπει να υπάρχουν σαφείς και καταγεγραμμένοι κανόνες και προϋποθέσεις που να διέπουν τη διαμεσολάβηση εκ μέρους του ΟΗΕ, όπως:
Ο Οργανισμός πρέπει να λειτουργεί αυστηρά στο πλαίσιο των δικών του αξιών και κανόνων, καθοδηγούμενος όντας διαμεσολαβητής από τον Καταστατικό του Χάρτη και το διεθνές δίκαιο.
Η διαμεσολάβηση απαιτεί βαθιά γνώση των τοπικών συνθηκών, τόσο των παραμέτρων της διένεξης ,αλλά και του πολιτικού, στρατηγικού, κοινωνικοοικονομικού, πολιτισμικού και ιστορικού υποβάθρου που διέπουν την διένεξη και την διαδικασία επίλυσής της.
Οι διαμεσολαβητές του ΟΗΕ πρέπει να επιλέγονται βάσει ουσιαστικών κριτηρίων. Η συνέργεια μεταξύ του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διαμεσολαβητή, έτσι ώστε το Συμβούλιο να μπορεί να αναλάβει την ευθύνη των όσων προκύψουν από την διαμεσολάβηση.
Η διαμεσολάβηση δεν πρέπει να είναι παρεμβατική και να επιβάλλει λύσεις στα μέρη. Πρόκειται για αμιγώς εθελούσια διαδικασία, η οποία μπορεί να είναι επιτυχής όταν βοηθά τα μέρη να βρουν, τα ίδια, βιώσιμες λύσεις που να μπορούν να εφαρμόσουν.
Ο ΟΗΕ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με την επιδιαιτησία υπό την μορφή της μη δικαστικής παρέμβασης τρίτων η οποία αποτελεί στην ουσία μέθοδο ενισχυμένης διαμεσολάβησης. Τέτοιες μέθοδοι πρέπει πάντα να έχουν την πρότερη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως έστω κι αν υπάρχει συγκατάθεση των μερών για κάτι τέτοιο, αυτή η συγκατάθεση μπορεί να είναι το προϊόν εξαναγκασμού.
Οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ είναι καίριας σημασίας για την επίλυση διενέξεων, αποτρέποντας την επιδείνωσή τους και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να επιτρέπει την διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
Τέλος, η κα Ιωάννου τόνισε πως η συμμετοχή γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες είναι επιβεβλημένη, αλλά πρέπει να είναι και ουσιώδης, κάτι που απαιτεί την επίτευξη πραγματικής ισότητας ευρύτερα σε μια κοινωνία.

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:55

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
21:35
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
10 κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για επανακαθορισμό περιοχών Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
Γ.Γ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.