Ο ΥΠΠ Δεσμεύτηκε να διαβουλευθεί με τον ΠτΔ το ενδεχόμενο αναστολής των μέτρων για την παιδεία

Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ενώπιον των επιτροπών Παιδείας και Εργασίας της Βουλής να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο μεσολαβητικές προτάσεις που κατατέθηκαν στην σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών και να διαβουλευθεί μαζί του για το ενδεχόμενο αναστολής ή διαφοροποίησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου για τα θέματα Παιδείας.

Πρόκειται για την πρόταση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με την οποία επανέρχεται η πρόταση της κυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών και εφαρμόζεται μόνο μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για διάλογο επί όλων των θεμάτων της Παιδείας.

Η δεύτερη πρόταση προέρχεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και παρόλο που απορρίφθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας από τον Υπουργό Παιδείας, επανήλθε σήμερα και κατατέθηκε γραπτώς.
Προβλέπει, αναστολή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου και τη μη λήψη μέτρων από τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών και την έναρξη διαλόγου επί όλων των θεμάτων της Παιδείας με στόχο την κατάληξη σε αποφάσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή την επόμενη σχολική χρονιά. Μετά τη δέσμευση Χαμπιαούρη η συνεδρία των Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας, αναβλήθηκε για την Παρασκευή, για να δοθεί χρόνος για διαβούλευση.

Η συμβιβαστική πρόταση της αντιπολίτευσης υπογράφηκε από τους Γιώργο Λουκαίδη εκ μέρους του ΑΚΕΛ, Μαρίνο Μουσιούτα εκ μέρους του ΔΗΚΟ, Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης, Γιώργου Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και μετά από πρωτοβουλία του κ. Ευσταθίου, προσυπογράφηκε και από τους Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών καθώς και από την ανεξάρτητη βουλευτή Άννα Θεολόγου. Το ΕΛΑΜ συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση.

Οι Επιτροπές Εργασίας και Παιδείας συνήλθαν στις 1 το μεσημέρι σήμερα για ενημέρωση σχετικά με την κρίση στη Δημόσια Εκπαίδευση, τα εργασιακά προβλήματα που δημιουργούνται και το σεβασμό στην τήρηση των θεσμοθετημένων διαδικασιών, καθώς και για ενημέρωση για τα προβλήματα, τις προκλήσεις και προοπτικές της νέας σχολικής χρονιάς, και μετά από μία ώρα συζήτησης επί των δύο προτάσεων που κατατέθηκαν, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος και προέδρευσε των δύο Επιτροπών, εισηγήθηκε και έγινε αποδεκτό, η αναστολή των εργασιών των Επιτροπών μέχρι την Παρασκευή για να δοθεί χρόνος στις διαβουλεύσεις με στόχο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και της έναρξης ενός δομημένου διαλόγου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, σε εισαγωγική του ομιλία ζήτησε να διατηρηθεί νηφάλιο κλίμα, και να οδηγηθούν σε ένα διάλογο το ταχύτερο δυνατό .

Αναφορικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε, ο κ. Συλλούρης είπε ότι πρόθεση του δεν ήταν να δημοσιοποιηθεί τίποτα από τις ενέργειες που έκανε από χθες μέχρι και σήμερα με τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Ούτε είναι και πρόθεση μου να παίξω τον μεσολαβητή. Σίγουρα θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και η Βουλή γενικότερα έχει υποχρέωση γι’ αυτό το θέμα να κάνει όσες ενέργειες θεωρεί σωστές και πρέπει να κάνει. Σκέφτηκα κάποια πράγματα, μετέφερα κάποιες ιδέες. Το τι σκέψεις κατέγραψε, είπα ή άκουσα θεωρώ ότι μπορεί να είναι μια καλή βάση για να πάμε πάρα κάτω», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, παίρνοντας το λόγο ζήτησε μια μέρα αναβολή της συζήτησης «με προσπάθεια να βρουν κάτι συναινετικό για να αποφύγουν οποιαδήποτε κρίση που θα είναι εις βάρος των παιδιών μας, της εκπαίδευσης, των εκπαιδευτικών και της παιδείας».

Ο κ. Νεοφύτου πρότεινε την επαναφορά της πρότασης της 23ης Αυγούστου από πλευράς Κυβέρνησης και αναστολής όλων των μέτρων από πλευράς εκπαιδευτικών ώστε να δοθεί χρόνος για διάλογο μέχρι το τέλος του έτους.

Σε παρέμβαση του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης κατέθεσε την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, μιλώντας ενώπιον των δύο Επιτροπών είπε ότι «σίγουρα όλων μας ευχή είναι να μπούμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο και να μπορέσουμε να δώσουμε λύση και να δούμε πως προχωρούμε στον εξορθολογισμό, στην εξυγίανση, την αναβάθμιση την ποιοτική του δημόσιου σχολείου και χαίρομαι που αυτή η θέση είναι θέση όλων».

«Υπάρχουν δύο προτάσεις οφείλω να τις διαβιβάσω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. να συνδιαβουλευτώ για να δούμε πως καταλήγουμε», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Βουλής Λουκάς Φουρλάς, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας των Επιτροπών αλλά και της συνάντησης του Προέδρου της Βουλής με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, είπε ότι οι ενέργειες του Προέδρου της Βουλής δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

«Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει καταθέσει κάποιες ιδέες και συμπεράσματα που έχει βγάλει από τον διάλογο των τελευταίων ωρών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες είναι προς μελέτη. Είναι σε συνεχή επαφή ο Πρόεδρος της Βουλής με τους συνδικαλιστές εκπαιδευτικούς και θα πράξει ό,τι χρειαστεί σε αυτό τον υπό εξέλιξη διάλογο», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του είπε ότι μετά από την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, ο τελευταίος είχε "μια πιο ενδελεχή ενημέρωση για τα της εκπαίδευσης και κυρίως για το θέμα και για τα επίμαχα σημεία που οδήγησαν στην κρίση στο χώρο της εκπαίδευσης».

Ο κ. Σωκράτους είπε ότι ο κ. Συλλούρης τους κάλεσε για να τους μεταφέρει κάποιες δικές του ιδέες, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό μια πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Βουλής, "την οποία ασφαλώς και χαιρετίζουμε". Απ’ εκεί και πέρα θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη, είπε. Επανέλαβε ότι η θέση που τους εκφράζει είναι η θέση που κατατέθηκε ότι ζητούν αναστολή των μέτρων που λήφθηκαν μονομερώς, με βάση την απόφαση της 4ης Ιουλίου. Απ’ εκεί και πέρα, τα θέματα τίθενται σε διάλογο, "ώστε να δούμε πού μπορούν να καταλήξουν και οι όποιες αλλαγές να εισαχθούν στα της εκπαίδευσης από την επόμενη σχολική χρονιά», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει προοπτική για να βρεθεί η σωστή τομή, ο κ .Σωκράτους είπε ότι εφόσον υπάρχει ανοικτός δρόμος του διαλόγου, ο διάλογος πάντα μπορεί να οδηγήσει σε διευθετήσεις και σε λύσεις.

Ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι πρέπει να ζυγιστούν πολύ καλά τα οφέλη, τα κέρδη, και οι ζημιές για το δημόσιο σχολείο.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, σε δηλώσεις του είπε ότι θα βρεθεί λύση μέσα από σωστή συζήτηση, «οπότε αν δεν καθίσουμε να συζητήσουμε και μείνουμε στο παρελθόν , σε όλα αυτά που ακούσαμε το τελευταίο δίμηνο, δε θα βρεθεί λύση».

«Άρα εμείς με βάση αυτό που λέχθηκε μέσα το οποίο περιλαμβάνει τη βασική μας αξίωση αν θέλετε της αναστολής των μέτρων, ναι θα μπούμε σε ένα διάλογο και σε μια συζήτηση στη βάση όλων αυτών που παρακολουθείτε τις τελευταίες μέρες, τα οποία είναι πάρα πολλά που γίνονται και ελπίζουμε να καταλήξουμε για να έχουμε μια ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου ότι δεν τίθεται θέμα κατάθεσης νέων προτάσεων, ο κ. Φυλακτού είπε: «Να ρωτήσετε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Δεν είναι θέμα δικό μας».

Ενώπιον των Επιτροπών, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια λύση η οποία θα είναι προσωρινή για να ξεκινήσουν ομαλά τα σχολεία, να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι η κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας κατέληξε σε αναβολή της σημερινής συζήτησης μέχρι και την Παρασκευή.

«Αυτή η εξέλιξη ήρθε ως αποτέλεσμα κυρίως και πρωτίστως του γεγονότος ότι ο Υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσει την κοινή πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναστολή των μέτρων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργήσει οι μονομερείς αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση. Η πρόταση που έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιστεύουμε ότι είναι στέρεη και πραγματικά δίνει προοπτικές ώστε αν τύχει αξιοποίησης από πλευράς του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να τερματιστεί αυτή η κρίση που τόσο έχει ταλανίσει και τον εκπαιδευτικό κόσμο και γονείς και την κοινωνία ολόκληρη», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με την χθεσινή άτεγκτη στάση του, ο Υπουργός δέχθηκε σήμερα να την συζητήσει (την πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης).

«Πολύ επικίνδυνο, όμως, και ανησυχητικό ότι παράλληλα μπαίνει για συζήτηση μια πρόταση που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ που ουσιαστικά υλοποιεί την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη της 23ης Αυγούστου την οποία εμείς θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη. Και καλώς είχε απορριφθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να αποδεχθεί την εισήγηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αναστολή της απόφασης της 4ης Ιουλίου και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και επί των πραγματικών προβλημάτων της εκπαίδευσης. Οι απαλλαγές δεν είναι το πραγματικό πρόβλημα της εκπαίδευσης και δε θα γίνει καλύτερη η εκπαίδευση αν πάνε από Δευτέρας οι συνδικαλιστές στα σχολεία. Να το καταλάβουμε όλοι μας. Είναι επί της παρανυχίδας που γίνεται η συζήτηση, επί της ουσίας δεν έχουν μπει ακόμα. Εκεί είναι τα προβλήματα τα πραγματικά τα οποία δεν έχουν συζητηθεί και δεν ξέρω αν θα συζητηθούν», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι με αυτή την μεσοβέζικη πρόταση του ΔΗΣΥ απλά εφαρμόζεται η αρχή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και δεν λύνεται το πρόβλημα.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι η διασφάλιση του δημόσιου σχολείου πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος «και πέρα από το σύνθημα της διασφάλισης του δημόσιου σχολείου πρέπει να πούμε για να καταλάβει και ο τελευταίος συμπατριώτης μας ότι εάν υπάρχει έστω και μία πιθανότητα να καταργηθεί το δημόσιο σχολείο πολύ φτωχοί συμπατριώτες μας δεν θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν τα παιδιά τους έστω και την βασική εκπαίδευση».

«Η πρόταση που έχουν καταθέσει οι υπόλοιποι έξι της αντιπολίτευσης ήταν και δική μας πρόταση. Από ότι φαίνεται η επικοινωνιακή πολιτική του ΑΚΕΛ που στόχο έχει να πλήξει και το ΕΛΑΜ από ότι φαίνεται όλους αυτούς τους μήνες τους εμποδίζει από το να δεχθούν να μπούμε και εμείς σε αυτή την πρόταση. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ελπίζω οι εκπαιδευτικοί να μάθουν ποια είναι η αλήθεια και αν η Κυβέρνηση δεν αλλάξει την ετσιθελική της στάση, τις επιπτώσεις όλης αυτής της περιπέτειας θα της δουν πρώτα απ’ όλα τα παιδιά μας», κατέληξε.

Πηγή: ΡΙΚ ραδιόφωνο

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:57

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Δύο περιπτώσεις παράνομης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα
08:47
Την ερχόμενη εβδομάδα οι εγκρίσεις για το ''Φωτοβολταϊκά για όλους''
08:43
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.